Kadaif

pyszna słodycz o bogatym, kremowym smaku w stylu orientalnym! Niezwykle smaczne, aromatyczne, ale niestety bardzo kaloryczne. Ale uchwyty się rozciągają... ech, tam jest pokusa! Z niewielkiej ilości produktów uzyskuje się niezwykle smaczny przysmak. Ciasto filo, pieczone w piekarniku, nabiera przyjemnego chrupnięcia i rumianego odcienia. Mozzarella, pomimo obecności w niej soli, nie sprawia, że produkt jest słony. Daje sól neutralnemu ciastu i tym samym ozdabia smak gotowego Kadaifa, nadając mu przyjemny kremowy smak i aromat. Jednym słowem: pyszne! Spróbuj!
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 38 % 24 g
węglowodany 52 % 33 g
382 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy produkty. Rozmrażamy ciasto filo. Moja cytryna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W rondlu na małym ogniu rozpuść masło. Niech trochę ostygnie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Bierzemy już rozmrożone ciasto filo, usuwamy z niego polietylen. Nie rozkładamy (!!!) rolka składająca się z najcieńszych, prawie jak bibułka, warstw ciasta. I bezpośrednio w rolce, w poprzek, przecinamy filo tak wąskimi paskami, jak to możliwe, podobnymi do nici. Tutaj będziesz musiał wybrać wygodny ostry nóż i podjąć wysiłek, ponieważ ciasto zwinięte w ciasną rolkę trudno nazwać giętkim. Ale warto. Mamy długi, cienki makaron.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej powstały makaron roztopionym masłem i wymieszaj, aby całe ciasto było nim nasycone.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj formę olejem. Rozłóż w nim połowę ciasta, wyrównaj, połóż mozzarellę pokrojoną na duże kawałki na wierzchu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj ser pozostałym ciastem i lekko dociśnij. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut, aż będzie piękny, rumiany kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas pieczenia kadaif przygotowujemy syrop. Cukier, wodę i sok z cytryny doprowadzamy do wrzenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotuj przez 2-5 minut. Następnie syrop jest całkowicie schłodzony.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmujemy gotowy Kadaif z piekarnika i napełniamy go jeszcze gorącym zimnym syropem. Pozostaw do namoczenia na 20 minut. Cały syrop mi się wchłonął. Wyjmujemy Kadaif z formy na naczynie, kroimy. Przygotuj kawę lub herbatę, ciesz się!

1. Nawiasem mówiąc, jeśli natkniesz się na sprzedaż ciasta kadaif w postaci najcieńszego makaronu, to masz niewypowiedziane szczęście, a przygotowanie tego dania jest znacznie uproszczone.

2. Syrop do tego przysmaku można gotować nie na cukrze, ale na miodzie, jak to się robi na Wschodzie podczas przygotowywania różnych słodyczy. Ale, niestety, będzie znacznie droższy i wcale nie będzie odpowiedni dla tych, którzy są uczuleni na miód.

3. Kadaif można również upiec na kuchence, na bardzo małym ogniu z przegrodą. W takim przypadku należy przykryć patelnię pokrywką i po około 15 minutach sprawdzić: jeśli spód jest upieczony, odwrócić i upiec drugą stronę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Ciasto filo - 441   kcal/100g

Podobne przepisy