skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy produkty. Rozmrażamy ciasto filo. Moja cytryna.
Krok 2:
W rondlu na małym ogniu rozpuść masło. Niech trochę ostygnie.
Krok 3:
Bierzemy już rozmrożone ciasto filo, usuwamy z niego polietylen. Nie rozkładamy (!!!) rolka składająca się z najcieńszych, prawie jak bibułka, warstw ciasta. I bezpośrednio w rolce, w poprzek, przecinamy filo tak wąskimi paskami, jak to możliwe, podobnymi do nici. Tutaj będziesz musiał wybrać wygodny ostry nóż i podjąć wysiłek, ponieważ ciasto zwinięte w ciasną rolkę trudno nazwać giętkim. Ale warto. Mamy długi, cienki makaron.
Krok 4:
Wlej powstały makaron roztopionym masłem i wymieszaj, aby całe ciasto było nim nasycone.
Krok 5:
Nasmaruj formę olejem. Rozłóż w nim połowę ciasta, wyrównaj, połóż mozzarellę pokrojoną na duże kawałki na wierzchu.
Krok 6:
Przykryj ser pozostałym ciastem i lekko dociśnij. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut, aż będzie piękny, rumiany kolor.
Krok 7:
Podczas pieczenia kadaif przygotowujemy syrop. Cukier, wodę i sok z cytryny doprowadzamy do wrzenia.
Krok 8:
Gotuj przez 2-5 minut. Następnie syrop jest całkowicie schłodzony.
Krok 9:
Wyjmujemy gotowy Kadaif z piekarnika i napełniamy go jeszcze gorącym zimnym syropem. Pozostaw do namoczenia na 20 minut. Cały syrop mi się wchłonął. Wyjmujemy Kadaif z formy na naczynie, kroimy. Przygotuj kawę lub herbatę, ciesz się!
1. Nawiasem mówiąc, jeśli natkniesz się na sprzedaż ciasta kadaif w postaci najcieńszego makaronu, to masz niewypowiedziane szczęście, a przygotowanie tego dania jest znacznie uproszczone.
2. Syrop do tego przysmaku można gotować nie na cukrze, ale na miodzie, jak to się robi na Wschodzie podczas przygotowywania różnych słodyczy. Ale, niestety, będzie znacznie droższy i wcale nie będzie odpowiedni dla tych, którzy są uczuleni na miód.
3. Kadaif można również upiec na kuchence, na bardzo małym ogniu z przegrodą. W takim przypadku należy przykryć patelnię pokrywką i po około 15 minutach sprawdzić: jeśli spód jest upieczony, odwrócić i upiec drugą stronę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Ciasto filo - 441 kcal/100g