pierniki z twarogu

twaróg robi pyszne domowe pierniki! Mój syn nie lubi wypieków, chyba że jest to chleb. Jednak te pierniki ciągnąłem powoli przez 3 dni, aż się skończyły. Prosi o więcej. Może w przyjemnym pikantnym aromacie, a może z powodu lukru białkowego, który bardzo mu się podobał.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 14 % 9 g
węglowodany 74 % 48 g
300 kcal
IG: 2 / 4 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj twaróg, śmietanę, żółtko, skórkę z cytryny, proszek do pieczenia, skórkę, cukier, cukier waniliowy i przyprawy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mieszaj, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W kilku krokach wprowadź mąkę i zagnieść jednorodne, nie lepkie ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw w temperaturze pokojowej na 30-40 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel ciasto na 12-14 kawałków o tej samej wielkości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z ciasta zwiń półokrągłe kulki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż półfabrykaty na blasze wyłożonej pergaminem. Piec pierniki w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Lukier.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubij białko w mocną pianę, stopniowo dodając cukier puder.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W razie potrzeby możesz dodać 1 łyżkę do glazury. l sok z cytryny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe pierniki całkowicie ostudzić, przykryć lukrem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Poczekaj, aż całkowicie wyschnie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy