pierniki z twarogu
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto.
Krok 2:
Wymieszaj twaróg, śmietanę, żółtko, skórkę z cytryny, proszek do pieczenia, skórkę, cukier, cukier waniliowy i przyprawy.
Krok 3:
Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 4:
W kilku krokach wprowadź mąkę i zagnieść jednorodne, nie lepkie ciasto.
Krok 5:
Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw w temperaturze pokojowej na 30-40 minut.
Krok 6:
Podziel ciasto na 12-14 kawałków o tej samej wielkości.
Krok 7:
Z ciasta zwiń półokrągłe kulki.
Krok 8:
Ułóż półfabrykaty na blasze wyłożonej pergaminem. Piec pierniki w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut.
Krok 9:
Lukier.
Krok 10:
Ubij białko w mocną pianę, stopniowo dodając cukier puder.
Krok 11:
W razie potrzeby możesz dodać 1 łyżkę do glazury. l sok z cytryny.
Krok 12:
Gotowe pierniki całkowicie ostudzić, przykryć lukrem.
Krok 13:
Poczekaj, aż całkowicie wyschnie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g