Babeczka z jabłkami i cynamonem

upiecz pachnące babeczki i udekoruj je kremem! To arcydzieło! Ciasto z jabłkami i cynamonem nie jest trudne do przygotowania, ale zajmie to trochę czasu, ponieważ rodzynki należy wcześniej namoczyć w rumie. Wskazane jest również wcześniejsze przygotowanie kremu olejowego, ale jest to warunek opcjonalny. Cynamon i jabłka to idealne i bardzo przytulne połączenie. Krem maślany wygląda pięknie i smakuje wyśmienicie. Wspaniałe wypieki do podania gościom.
Tanuska-psAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 45 % 21 g
węglowodany 47 % 22 g
293 kcal
IG: 17 / 13 / 70

metoda gotowania

czas gotowania: 13 h 20 min

najpierw pieczemy babeczki:

1. Namocz dobrze umyte i wysuszone rodzynki w 100 ml rumu przez noc.

2. Posiekane migdały lekko podsmażamy na suchej patelni.

3. Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj proszek do pieczenia, sól i migdały, wymieszaj.

4. Wlać cynamon (1 łyżeczka) i gałkę muszkatołową.

5. Jabłka myjemy i obieramy. Połowę jabłek kroimy w małe kostki, przenosimy do małej miski. Dodaj do nich 50 ml jogurtu, pozostały rum, sok z cytryny 0,5 łyżeczki cynamonu. Mieszać.

6. Drugą połowę jabłka trzy na drobnej tarce i wymieszać z pozostałym jogurtem, cukrem, ekstraktem waniliowym. Dodaj masło o temperaturze pokojowej i wszystko dobrze wymieszaj. Rozbijamy jajka, ponownie mieszamy i łączymy powstałą masę z mieszanką mąki.

7. Dodajemy mieszaninę z punktu 5 i rodzynek do powstałego ciasta, wszystko dobrze mieszamy.

8. Formy wypełniamy ciastem w dwóch trzecich, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

a teraz przygotowujemy krem do dekoracji:

1. Wymieszaj cukier i budyń z odrobiną mleka do uzyskania gładkości, a następnie wlej pozostałe mleko i sok. Umieść mieszaninę na średnim ogniu i mieszając, poczekaj, aż zgęstnieje, schłodź do temperatury pokojowej(przykryj miskę folią).

2. Bierzemy masło w temperaturze pokojowej, ubijamy, a następnie stopniowo rozprowadzamy budyń, kontynuując ubijanie. Jeśli krem jest zbyt miękki, możesz umieścić go w lodówce na pół godziny.

schłodzić gotowe babeczki i udekorować kremem, posypać cynamonem.

kulinarne arcydzieła!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Sok jabłkowy - 42   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Gotowy budyń - 135   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy