skład / składniki
metoda gotowania
najpierw pieczemy babeczki:
1. Namocz dobrze umyte i wysuszone rodzynki w 100 ml rumu przez noc.
2. Posiekane migdały lekko podsmażamy na suchej patelni.
3. Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj proszek do pieczenia, sól i migdały, wymieszaj.
4. Wlać cynamon (1 łyżeczka) i gałkę muszkatołową.
5. Jabłka myjemy i obieramy. Połowę jabłek kroimy w małe kostki, przenosimy do małej miski. Dodaj do nich 50 ml jogurtu, pozostały rum, sok z cytryny 0,5 łyżeczki cynamonu. Mieszać.
6. Drugą połowę jabłka trzy na drobnej tarce i wymieszać z pozostałym jogurtem, cukrem, ekstraktem waniliowym. Dodaj masło o temperaturze pokojowej i wszystko dobrze wymieszaj. Rozbijamy jajka, ponownie mieszamy i łączymy powstałą masę z mieszanką mąki.
7. Dodajemy mieszaninę z punktu 5 i rodzynek do powstałego ciasta, wszystko dobrze mieszamy.
8. Formy wypełniamy ciastem w dwóch trzecich, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
a teraz przygotowujemy krem do dekoracji:
1. Wymieszaj cukier i budyń z odrobiną mleka do uzyskania gładkości, a następnie wlej pozostałe mleko i sok. Umieść mieszaninę na średnim ogniu i mieszając, poczekaj, aż zgęstnieje, schłodź do temperatury pokojowej(przykryj miskę folią).
2. Bierzemy masło w temperaturze pokojowej, ubijamy, a następnie stopniowo rozprowadzamy budyń, kontynuując ubijanie. Jeśli krem jest zbyt miękki, możesz umieścić go w lodówce na pół godziny.
schłodzić gotowe babeczki i udekorować kremem, posypać cynamonem.
kulinarne arcydzieła!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Sok jabłkowy - 42 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Gotowy budyń - 135 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g