ciasteczka z kaszy manny

piękna, rumiana, niesamowicie aromatyczna uczta! Ciasteczka z kaszy manny są piękne i złote. Emanuje niesamowitym cytrusowym aromatem dzięki dodaniu skórki pomarańczowej do ciasta. Przytulne wypieki na wieczorną herbatę z rodziną. Ponieważ takie ciasteczka są przygotowywane w prosty i szybki sposób, można je upiec przed przybyciem gości i zafundować im domowe wypieki, przygotowane z miłością.
•Ludmila•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 19 % 14 g
węglowodany 70 % 52 g
364 kcal
IG: 2 / 40 / 58

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

niezwykle smaczne i proste ciasteczka-przepis to tylko dar niebios! Łatwe do przygotowania dla rodziny, gdy masz ochotę na coś pysznego. Przed przybyciem nieplanowanych gości takie ciasteczka mogą również pomóc-będzie pyszna uczta na herbatę, która z pewnością wywoła wiele komplementów.

zaczynamy gotować aromatyczną ucztę... Przede wszystkim rozbijamy jajka w głębokim pojemniku, a następnie wlewamy do nich określoną ilość granulowanego cukru. Ubij jajka i cukier trzepaczką, aż będą białe. Możesz użyć miksera do ubijania.

rozłóż masło w osobnej misce, a następnie przesiej do niego mąkę, wlej semolinę i skórkę pomarańczową. Można go używać zarówno na sucho, jak i na świeżo (najważniejsze jest, aby nie dotykać białej warstwy skórki pomarańczowej podczas usuwania). Możesz kupić gotowy w sklepie. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masło należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby masło nie było zbyt twarde.

następnie wymieszaj obie powstałe masy i zagniataj ciasto. Ugniatamy go do jednorodności, a następnie formujemy z niego kulkę, kładziemy na dnie miski, którą zaciskamy folią spożywczą. Wyjmujemy ciasto do lodówki na godzinę.

czas minął-wyjmij ciasto z lodówki. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Ściskamy małe kawałki z ciasta, formujemy z nich koloboki, po czym lekko je spłaszczamy i kładziemy na wyłożonej blasze do pieczenia.

wkładamy blachę do pieczenia z półfabrykatami do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ciasteczka przez 15-20 minut - aż będą złote. Może to zająć trochę więcej czasu-zależy to od konkretnego piekarnika.

gotowe ciasteczka wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z blachy do pieczenia na piękne płaskie naczynie, pozwalamy całkowicie ostygnąć lub podajemy na ciepłą herbatę.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g

Podobne przepisy