skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na biszkopt weź jajka, cukier, mąkę, masło i nalewkę waniliową (lub cukier waniliowy).
Krok 2:
Ubij jajka z cukrem, ubij przez długi czas, aż zwiększą objętość i wybielą.
Krok 3:
Mąkę należy przesiać i dodać do ubitych jajek w kilku krokach. Delikatnie wymieszaj szpatułką, ale działamy szybko.
Krok 4:
Na samym końcu dodaj stopione (ale już schłodzone) masło. Mieszać.
Krok 5:
Włóż gotowe ciasto do formy i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 C przez około 40 minut. Sprawdź gotowość za pomocą szpikulca lub po prostu naciskając biszkopt. Gotowy biszkopt dobrze się sprężynuje.
Krok 6:
Wyjmujemy biszkopt z formy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 7:
Do kremu truskawkowego bierzemy truskawki, białka jaj, masło i cukier. Najpierw zajmijmy się truskawkami. Jeśli nasiona truskawek nie przeszkadzają, po prostu rozmroź je i posiekaj w blenderze. Poszłam nieco inną drogą. Pokrój truskawki.
Krok 8:
Włóż do rondla i ustaw na wolnym ogniu (tak rozmrażałem), nie musisz dodawać wody, wystarczy nam sok. Doprowadzić do wrzenia.
Krok 9:
Zdejmij z ognia i przetrzyj przez sito.
Krok 10:
Pozostaw do ostygnięcia.
Krok 11:
Teraz zajmijmy się wiewiórkami. Dodaj cukier do białek. Miskę z białkami umieszczamy w łaźni wodnej (woda powinna się powoli gotować, miska w żadnym wypadku nie powinna dotykać wody!). Ciągle mieszając, doprowadzaj mieszaninę do 45 C i do całkowitego rozpuszczenia cukru (jeśli nie ma termometru, po prostu wypróbuj mieszaninę palcem, powinna być ciepła).
Krok 12:
Białka pozostawiamy do ostygnięcia na 5 minut.
Krok 13:
Ubij je w mocną pianę.
Krok 14:
W 2-3 etapach dodaj miękkie masło i dokładnie ubij.
Krok 15:
Dodaj przecier truskawkowy. Ubijać. Gotowy krem wysyłamy do lodówki na 30 minut.
Krok 16:
Do kremu maślanego bierzemy masło, ser twarogowy, cukier puder i nalewkę waniliową. Ubij miękkie masło z twarogiem, dodaj wanilię i cukier puder, wszystko ubij do puszystości. Wysyłamy do lodówki na 30 minut.
Krok 17:
Przystępujemy do montażu ciasta. Pokrój biszkopt na 2 części (możesz na 3). Impregnować. Zaimpregnowałem nalewką wiśniową, ale jeśli dzieci jedzą ciasto, po prostu użyj soku lub w ogóle go nie moczyć.
Krok 18:
Namoczone ciasto układamy w formie.
Krok 19:
Rozłóż krem truskawkowy na wierzchu i przykryj drugim ciastem. Ponieważ krem truskawkowy okazał się płynny, zostawiłem ciasto w tej formie na kolejne 30 minut w lodówce.
Krok 20:
Wyjmujemy ciasto z lodówki, uwalniamy z formy. Pokrywamy wierzch i boki kremem maślanym, a także dekorujemy. Udekorowałem górę różami (cóż, lub czymś podobnym do nich))) i udekorowałem boki startą czekoladą. Smacznego!
z kremem truskawkowym podczas gotowania miałem pewne trudności. Idealnie powinno być gęste i dobrze zachować swój kształt, ale niestety okazało się, że jest płynny, nie że woda, ale wyraźnie nie zachował kształtu, ale w ogóle nie wpłynęło to na smak, było proso eleganckie. Smakuje bardzo podobnie do lodów. Po lodówce stał się znacznie gęstszy, ale nadal nie zachował dobrze kształtu. Dlaczego tak się stało, Nie wiem na pewno, może masło nie jest zbyt wysokiej jakości (naprawdę tego nie zauważyłem), a może różnica w temperaturze białek i oleju była duża,a może mikser jest słaby, czy nie. Ale mam nadzieję, że wszystko się ułoży tak, jak powinno!
z kremem twarogowym to proste. Użyłam twarogu Philadelphia. Jeśli chcesz użyć twarogu, musi on być pastowaty, możesz go przebić blenderem, ale nie powinno być ziaren, po prostu zepsują konsystencję kremu.
nawiasem mówiąc, jeśli chodzi o biszkopt, możesz go ugotować według własnego przepisu. Możesz podzielić jajka na białka i żółtka, ale ile próbowałeś podzielić, sam zdecydowałem, że to strata czasu. Najważniejsze jest, aby dokładnie ubić jajka z cukrem, bardzo dobrze, jeśli masz stacjonarny mikser, możesz go włączyć i zapomnieć o minutach na 10 (trudniej jest to zrobić ręcznie, po prostu staje się zbyt leniwy, aby tak bardzo ubić). A potem najważniejsze jest bardzo dokładne, ale szybkie wprowadzenie mąki. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika przez pierwsze 20-25 minut, ponieważ biszkopt może spaść z różnicy temperatur.
to wszystko! Mam nadzieję, że ciasto się spodoba:)
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Sok wiśniowy - 47 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g