ciasto Kijowskie piaskowe

Spróbuj pysznego ciasta. Po prostu polizaj palce! Ciasto jest dość proste w przygotowaniu, pomimo wielu szczegółów. Kiedy mam trochę czasu do stracenia, czasami mogę to zrobić krok po kroku, rozciągając proces na dwa dni.
TomaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 32 % 21 g
węglowodany 61 % 40 g
360 kcal
IG: 5 / 0 / 95

Metoda gotowania

czas gotowania: 5 h

gotowanie bezy:

1. Ubij białka z cukrem, dodaj posiekane orzechy i delikatnie wymieszaj masę.
2. Rozłóż masę w formie i piecz bezę przez dwie i pół godziny w temperaturze 160 stopni. Możesz piec ciasta przez pierwsze 15-20 minut w temperaturze 170 stopni, a następnie zmniejszyć do 150-160 stopni i piec około dwóch godzin, aż będą ugotowane. Najlepiej pozostawić ciasta do ostygnięcia bezpośrednio w piekarniku, lekko otwierając drzwi (aby dobrze wyschły).

następnie robimy ciasta:

3. Zmiel masło mąką i proszkiem do pieczenia.
4. Mielimy żółtka z cukrem, łączymy z mąką i mieszamy ze śmietaną.
5. Powstałe ciasto dzielimy na dwa ciasta i pieczemy przez dziesięć minut w temperaturze dwustu stopni.

teraz przygotuj krem:

6. Połowę mleka doprowadza się do wrzenia, a drugą ubija mąką i wlewa do gotującego się mleka.
7. Ciągle mieszając, ponownie zagotuj krem, zdejmij z ognia i dokładnie ubij. Przykryj gotowy krem i pozwól mu ostygnąć.
8. Ubij masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
9. Ubij schłodzoną śmietanę i połącz z masą olejową i ponownie ubij.

zbieranie ciasta:

10. Pierwszym w montażu ciasta jest ciasto piaskowe. Smarujemy go kremem.
11. Na wierzch kładziemy ciasto bezowe i smarujemy je również kremem.
12. A ostatnie trzecie ciasto znów jest piaskowe.
13. Górna i boczna część z kremem. Części boczne można ozdobić kawałkami bezy, kruszonką i wiórkami migdałowymi.

smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka tej samej odmiany może mieć różne właściwości, przeczytaj ten artykuł

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy