skład / składniki
Metoda gotowania
gotowanie bezy:
1. Ubij białka z cukrem, dodaj posiekane orzechy i delikatnie wymieszaj masę.
2. Rozłóż masę w formie i piecz bezę przez dwie i pół godziny w temperaturze 160 stopni. Możesz piec ciasta przez pierwsze 15-20 minut w temperaturze 170 stopni, a następnie zmniejszyć do 150-160 stopni i piec około dwóch godzin, aż będą ugotowane. Najlepiej pozostawić ciasta do ostygnięcia bezpośrednio w piekarniku, lekko otwierając drzwi (aby dobrze wyschły).
następnie robimy ciasta:
3. Zmiel masło mąką i proszkiem do pieczenia.
4. Mielimy żółtka z cukrem, łączymy z mąką i mieszamy ze śmietaną.
5. Powstałe ciasto dzielimy na dwa ciasta i pieczemy przez dziesięć minut w temperaturze dwustu stopni.
teraz przygotuj krem:
6. Połowę mleka doprowadza się do wrzenia, a drugą ubija mąką i wlewa do gotującego się mleka.
7. Ciągle mieszając, ponownie zagotuj krem, zdejmij z ognia i dokładnie ubij. Przykryj gotowy krem i pozwól mu ostygnąć.
8. Ubij masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
9. Ubij schłodzoną śmietanę i połącz z masą olejową i ponownie ubij.
zbieranie ciasta:
10. Pierwszym w montażu ciasta jest ciasto piaskowe. Smarujemy go kremem.
11. Na wierzch kładziemy ciasto bezowe i smarujemy je również kremem.
12. A ostatnie trzecie ciasto znów jest piaskowe.
13. Górna i boczna część z kremem. Części boczne można ozdobić kawałkami bezy, kruszonką i wiórkami migdałowymi.
smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka tej samej odmiany może mieć różne właściwości, przeczytaj ten artykuł
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g