ciasto Kijowskie z bezą

Przygotuj pyszne słynne ciasto według nienagannego przepisu! Używam tego przepisu od dawna. Nawet nie pamiętam, skąd się wziął, ale przynajmniej raz w roku na pewno gotuję to ciasto. Głównie oczywiście na urodziny.
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 41 % 28 g
węglowodany 49 % 33 g
414 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h

najpierw oddziel białka i żółtka. Dodaj trochę soli do białek i ubij je przez trzy minuty. Dodaj kilka kropli soku z cytryny i ubijaj przez kolejne dwie minuty. Po tym czasie zaczynamy wprowadzać cukier i dalej ubijamy. Za pięć minut przyszła beza będzie gotowa. Dodaj orzechy i delikatnie wymieszaj masę. Włącz piekarnik na 200 stopni, aby się rozgrzać.

bierzemy blachę do pieczenia, wykładamy pergaminem i układamy ciasta. Zmniejsz ogień do 90-100 stopni. Piec około półtorej do dwóch godzin. Nie otwieramy drzwi piekarnika. Pożądane jest, aby piekarnik miał włączony tryb góra / dół z konwekcją.

przygotuj krem. Aby to zrobić, ubij żółtka cukrem pudrem, a następnie dodaj podgrzane mleko i trzymaj w łaźni wodnej, aż zgęstnieje. Teraz pojemnik z kremem należy szczelnie zamknąć i poczekać, aż całkowicie ostygnie. W tym czasie ubij masło do białej masy, włóż do schłodzonego kremu, wlej koniak, wszystko wymieszaj. Pozostaw połowę kremu na biało. Wymieszaj jedną trzecią pozostałej śmietany z kakao, resztę pomaluj zielonym barwnikiem spożywczym. Gotowy krem należy przechowywać przez pół godziny w lodówce (można go natychmiast umieścić w workach cukierniczych).

bierzemy pierwsze ciasto (całkowicie schłodzone), kładziemy je na naczyniu i rozprowadzamy ciasto białym kremem(zostaw trochę ciasta dekoracyjnego). Z kolejnymi ciastami robimy to samo. Wierzch ciasta dekorujemy kremem czekoladowym, białym i zielonym wzorem w postaci gałązki kasztana (można jednak udekorować ciasto inaczej - według własnego gustu), boki posypujemy orzechami włoskimi.

teraz ciasto musi zostać namoczone. Wkładamy go do lodówki na trzy godziny. Po wyznaczonym czasie ciasto można skosztować.

słodkiej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal / 100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy