skład / składniki
metoda gotowania
najpierw oddziel białka i żółtka. Dodaj trochę soli do białek i ubij je przez trzy minuty. Dodaj kilka kropli soku z cytryny i ubijaj przez kolejne dwie minuty. Po tym czasie zaczynamy wprowadzać cukier i dalej ubijamy. Za pięć minut przyszła beza będzie gotowa. Dodaj orzechy i delikatnie wymieszaj masę. Włącz piekarnik na 200 stopni, aby się rozgrzać.
bierzemy blachę do pieczenia, wykładamy pergaminem i układamy ciasta. Zmniejsz ogień do 90-100 stopni. Piec około półtorej do dwóch godzin. Nie otwieramy drzwi piekarnika. Pożądane jest, aby piekarnik miał włączony tryb góra / dół z konwekcją.
przygotuj krem. Aby to zrobić, ubij żółtka cukrem pudrem, a następnie dodaj podgrzane mleko i trzymaj w łaźni wodnej, aż zgęstnieje. Teraz pojemnik z kremem należy szczelnie zamknąć i poczekać, aż całkowicie ostygnie. W tym czasie ubij masło do białej masy, włóż do schłodzonego kremu, wlej koniak, wszystko wymieszaj. Pozostaw połowę kremu na biało. Wymieszaj jedną trzecią pozostałej śmietany z kakao, resztę pomaluj zielonym barwnikiem spożywczym. Gotowy krem należy przechowywać przez pół godziny w lodówce (można go natychmiast umieścić w workach cukierniczych).
bierzemy pierwsze ciasto (całkowicie schłodzone), kładziemy je na naczyniu i rozprowadzamy ciasto białym kremem(zostaw trochę ciasta dekoracyjnego). Z kolejnymi ciastami robimy to samo. Wierzch ciasta dekorujemy kremem czekoladowym, białym i zielonym wzorem w postaci gałązki kasztana (można jednak udekorować ciasto inaczej - według własnego gustu), boki posypujemy orzechami włoskimi.
teraz ciasto musi zostać namoczone. Wkładamy go do lodówki na trzy godziny. Po wyznaczonym czasie ciasto można skosztować.
słodkiej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal / 100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g