klasyczne ciasto Kijowskie

Wypróbuj sprawdzony przepis. Wynik jest niesamowity! Oczywiście jednym z najłatwiejszych sposobów na spróbowanie "kijowskiego ciasta" jest zakup go w sklepie (jeśli jest dostępny). Jednak opcja, którą gotuję w domu, jest oceniana przez większość nawet wyższym wynikiem niż odmiana fabryczna. To znaczy, że moje prace nie są daremne:) dzielę się z Tobą przepisem.
Lubov♀Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 37 % 25 g
węglowodany 54 % 36 g
386 kcal
IG: 8 / 8 / 84

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 25 min

1. Bierzemy orzechy laskowe i lekko brązowiejemy w piekarniku (po usunięciu ziaren ze skóry).
2. Oddziel białko od żółtka i ubij białka na stabilne szczyty, stopniowo dodając cukier. Mniej więcej w połowie tego procesu dodaj trochę soku z cytryny.
3. Robimy mieszankę orzechów. Dodaj cukier waniliowy i mąkę do orzechów.
4. Teraz do ubitych białek dodaje się mieszankę orzechów.
5. Połóż papier na blasze do pieczenia. Możesz użyć torby cukierniczej i wycisnąć z niej ciastka. Grubość powinna wynosić około 1,5 centymetra.
6. Pieczemy ciasta w temperaturze 180 stopni przez około dwadzieścia minut. Następnie 150 stopni jedna godzina i czterdzieści minut. Gdy tortille będą gotowe, otwórz piekarnik i pozwól im ostygnąć.
7. Przygotowanie kremu. Dodaj cukier puder do żółtek i ubij je. Dodaj podgrzane mleko i włóż do kąpieli wodnej. Gdy masa będzie gotowa, przykryj ją.
8. Ubij masło i dodaj łyżkę już schłodzonej masy kremowej. Dodaj koniak.
9. Podziel krem na pół. W jednej części wkładamy kakao rozcieńczone w mleku.
10. Pozostałą białą śmietanę dzielę na dwie części i każdą barwię na żądany kolor barwnikami spożywczymi. Możesz tego nie robić, dekorując ciasto według własnego gustu. Schładzamy wszystkie trzy rodzaje kremu w workach cukierniczych przez pół godziny.
11. Dolne ciasto układamy równą stroną do dołu. Nakładamy na niego brązowy krem i kładziemy drugie ciasto na wierzchu. Udekoruj ciasto kolorowym kremem.
12. Posyp boki ciasta orzechami.
ciasto jest gotowe. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy