ciasteczka po litewsku
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wymieszaj twaróg z blenderem z miękkim masłem, aż będzie gładki, dodaj śmietanę. Tradycyjnie nalałem łyżkę koniaku.)
Krok 2:
Dodaj sól, proszek do pieczenia do przesianej mąki.
Krok 3:
Połącz wszystko, zagnieść ciasto. Wstaw do lodówki na pół godziny.
Krok 4:
Rozwałkuj ciasto o grubości 4-5 mm.
Krok 5:
Foremki do wycinania ciastek. Połóż je na pergaminie.
Krok 6:
Posmaruj ubitym jajkiem.
Krok 7:
Posyp cukrem. W razie potrzeby możesz również dodać orzechy, skórkę z cytryny.
Krok 8:
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 ' przez 15-25 min. do uzyskania złotej skórki.
Krok 9:
Ciasteczka po litewsku są gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g