okoń morski w soli

Zachwyć się pyszną rybą! Przygotowanie jest bardzo proste! Kiedy musisz się rozweselić, najlepszym sposobem jest ugotowanie czegoś pysznego dla siebie. Okoń morski w soli był bardzo przydatny i przyczynił się do powstania endorfin w moim ciele. Okazało się bardzo smaczne!
FloraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 75 % 6 g
tłuszcze 25 % 2 g
węglowodany 0 % 0 g
43 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

aby przygotować, musisz usunąć wnętrze ryby i umyć je. Wkładamy tymianek, bazylię, rozmaryn do brzucha i wyciskamy sok z cytryny. Bierzemy dwa pojemniki i oddzielamy białka od żółtek. Białka należy dobrze ubić, aż będą spienione. Dodaj sól do powstałej masy i dokładnie wymieszaj.

połóż warstwę soli na kawałku pergaminu i rybę na wierzchu. Druga połowa masy białkowo-solnej układa się na wierzchu okonia morskiego i całkowicie pokrywa rybę. Przyklej warstwy ze wszystkich stron, aby ryba znalazła się w kokonie. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i włóż do niego rybę owiniętą folią. Aby dobrze upiec okonia morskiego, potrzebujesz 25 minut.

po tym czasie wyjmujemy naczynie, rozkładamy folię, wylewamy wódkę na wierzch-pięćdziesiąt gramów i podpalamy. Po ugaszeniu ognia kokon z soli zostaje rozbity, a okoń morski usunięty. Ryba jest podlewana sosem i podawana.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Okoń morski - 99   kcal/100g

Podobne przepisy