skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować, musisz usunąć wnętrze ryby i umyć je. Wkładamy tymianek, bazylię, rozmaryn do brzucha i wyciskamy sok z cytryny. Bierzemy dwa pojemniki i oddzielamy białka od żółtek. Białka należy dobrze ubić, aż będą spienione. Dodaj sól do powstałej masy i dokładnie wymieszaj.
połóż warstwę soli na kawałku pergaminu i rybę na wierzchu. Druga połowa masy białkowo-solnej układa się na wierzchu okonia morskiego i całkowicie pokrywa rybę. Przyklej warstwy ze wszystkich stron, aby ryba znalazła się w kokonie. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i włóż do niego rybę owiniętą folią. Aby dobrze upiec okonia morskiego, potrzebujesz 25 minut.
po tym czasie wyjmujemy naczynie, rozkładamy folię, wylewamy wódkę na wierzch-pięćdziesiąt gramów i podpalamy. Po ugaszeniu ognia kokon z soli zostaje rozbity, a okoń morski usunięty. Ryba jest podlewana sosem i podawana.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Okoń morski - 99 kcal/100g