skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Ty i ja będziemy potrzebować: suszarek, mleka, twarogu, jajka i cukru pudru.
Krok 2:

Układamy suszenie w głębokim pojemniku.Trochę o samych suszarkach: lepiej kupować małe, a co najważniejsze, jeśli to możliwe, nie pokryte żadnym szkliwem. Takie są szybciej i lepiej nasycone mlekiem.
Krok 3:

I tak napełniamy nasze suszenie mlekiem i pozostawiamy do namoczenia na 15-20 minut. Ten czas jest wskazany w przepisie,ale suszenie jest inne, a co najważniejsze, nie czas, ale że są całkowicie nasycone.U mnie suszenie niestety było powlekane i zajęło mi 30-40 minut.
Krok 4:

A gdy nasze suszenie jest mokre, spokojnie bierzemy twaróg - wkładamy go do miski. Dodaj cukier granulowany i rozbij tam jajko.
Krok 5:

Następnie-twarożek, cukier granulowany i jajko dobrze wymieszaj, aż będą gładkie.
Krok 6:

Mamy dużo czasu i powoli zapalamy piekarnik...Bierzemy blachę do pieczenia i pokrywamy papierem do pieczenia lub pergaminem.Na moje 150 gramów suszarek potrzebowałem blachy do pieczenia o wymiarach około 29 na 43 cm-to są pomiary wewnętrzne.
Krok 7:

I tak nasze suszenie nasiąkło mlekiem i układamy je na blasze pokrytej papierem do pieczenia.Wskazane jest, aby nie kapać mlekiem na papier w miejscach wolnych od suszenia.
Krok 8:

Teraz łyżeczką bierzemy masę twarogową i wypełniamy środek suszarek.Wziąłem łyżkę na czubek, więc masa ześlizgnęła się szybciej.....Po wypełnieniu wszystkich suszarek wysyłamy naszą blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. I piec około 10-15 minut w temperaturze 200 gr.Uwaga czas zależy od piekarnika.
Krok 9:

Cóż, ostatnia rzecz - gotowe serniki przenosimy na talerz...i miłego picia herbaty....I możesz po prostu z mlekiem.!!!
czas gotowania zależy głównie od namoczenia suszarek, wskazałem największy. I jeszcze jedno-upewniłem się, że suszenie nie skleja się podczas namaczania. Być może z powodu glazury próbowali to zrobić.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suszenie proste - 341 kcal/100g


