ser z mleka sojowego

oryginalny przepis na ser wegetariański-spróbuj, jakie to pyszne! Odkąd mój mąż i ja zrezygnowaliśmy z jedzenia dla zwierząt, w mojej książce kucharskiej pojawiło się wiele niezwykłych przepisów. Jednym z nich jest ser z mąki migdałowej z dodatkiem mleka sojowego. Ser jest prawdopodobnie jedynym produktem, za którym czasami tęsknię, ponieważ używam tego przepisu dość często. Ponadto do takiego sera można dodawać różne przyprawy, zioła, kawałki warzyw - cokolwiek według własnego gustu.
WróżkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 12 g
tłuszcze 63 % 39 g
węglowodany 18 % 11 g
440 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h

1. W misce blendera umieść mąkę migdałową, posiekany czosnek, wlej sól.
2. Wlej sok z cytryny, oliwę z oliwek, mleko sojowe.
3. Ubij wszystko razem, aż będzie gładkie.
4. Rozłóż duży kawałek folii spożywczej na powierzchni roboczej, posmaruj ją odrobiną oliwy z oliwek.
5. Rozłóż powstałą masę z miski blendera na folii, dokręć na górze i lekko dociśnij, aby nadać przyszłemu serowi zaokrąglony kształt.
6. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem do pieczenia, ułóż przyszły ser gładką i ładną stroną do góry z folii.
7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 25 minut (może to zająć więcej czasu - ser powinien lekko zmienić kolor, wyschnąć ze wszystkich stron i pokryć się pęknięciami).
8. Niech ser całkowicie ostygnie, polej go lekko oliwą z oliwek, podawaj ze świeżymi i aromatycznymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mąka migdałowa - 560   kcal/100g
  • Mleko sojowe - 34   kcal/100g

Podobne przepisy