skład / składniki
metoda gotowania
1. W misce blendera umieść mąkę migdałową, posiekany czosnek, wlej sól.
2. Wlej sok z cytryny, oliwę z oliwek, mleko sojowe.
3. Ubij wszystko razem, aż będzie gładkie.
4. Rozłóż duży kawałek folii spożywczej na powierzchni roboczej, posmaruj ją odrobiną oliwy z oliwek.
5. Rozłóż powstałą masę z miski blendera na folii, dokręć na górze i lekko dociśnij, aby nadać przyszłemu serowi zaokrąglony kształt.
6. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem do pieczenia, ułóż przyszły ser gładką i ładną stroną do góry z folii.
7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 25 minut (może to zająć więcej czasu - ser powinien lekko zmienić kolor, wyschnąć ze wszystkich stron i pokryć się pęknięciami).
8. Niech ser całkowicie ostygnie, polej go lekko oliwą z oliwek, podawaj ze świeżymi i aromatycznymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mąka migdałowa - 560 kcal/100g
- Mleko sojowe - 34 kcal/100g