Kalachi na kefirze

nie ma nic smaczniejszego i bardziej aromatycznego niż domowy chleb śniadaniowy! Pieczenie babci na śniadanie to jedno z najprzyjemniejszych wspomnień z dzieciństwa. Pamiętam, że budzę się rano, a na stole jest już domowy Kalach i szklanka gorącego kakao lub świeżego mleka... Postanowiłem więc zadowolić moje dzieci w dniu wolnym od pracy domowym kalachem-kontynuować rodzinne tradycje. Babcia sama wyrabiała ciasto, a na ratunek przyszła mi maszyna do chleba.
olgaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 17 % 10 g
węglowodany 69 % 41 g
290 kcal
IG: 27 / 0 / 73

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. W misce wypiekacza do chleba umieść najpierw płynne składniki: kefir, mleko, jajko i masło. Następnie suche: dwa rodzaje mąki, cukier, sól i drożdże. Zarezerwuj trochę mąki, aby rozwałkować ciasto.
2. W trybie "ciasto" zagnieść ciasto.
3. Po ugniataniu ciasta rozwałkuj je na dużą warstwę i zawiń w rolkę.
4. Uformuj Kalach - tak, aby w środku była dziura.
5. Rozłóż pergamin na blasze do pieczenia i posyp odrobiną mąki, połóż Kalach.
6. Wykonuj cięcia lub wzory nożem lub patykiem, jak chcesz.
7. Lekko spryskaj wodą i pozostaw w ciepłym miejscu na pół godziny, aby ciasto wyrosło.
8. Po wyrośnięciu ciasta piecz Kalach w piekarniku przez pół godziny w temperaturze 160 stopni na blasze wyłożonej pergaminem.
9. Połóż gotowy Kalach na grillu i podawaj schłodzony.

gotuj kakao dla dzieci, ciesz się rodzinnym porankiem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 298   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy