chaczapuri po ajarsku

chaczapuri w stylu adżarskim: pyszne do jedzenia i przyjemne do gotowania. Zrobiłem to po raz pierwszy, ale nie mam wątpliwości, że nie ostatni raz. Bardzo mi się podobało!
GalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 13 g
tłuszcze 30 % 14 g
węglowodany 43 % 20 g
256 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do testu. Rozpuść masło i lekko ostudź. Podgrzej mleko i wodę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W 30 ml wody wlej suche drożdże i pozostaw na 10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę do dużej miski. W innej misce wymieszaj mleko i pozostałą wodę, dodaj cukier i sól, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej płynną mieszaninę do mąki, dodaj drożdże, stopione masło i zagniataj ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj gotowe ciasto folią i pozostaw w ciepłym miejscu na 1,5 godziny. Gdy ciasto wzrośnie i zwiększy objętość 2 razy, należy je ugniatać i pozostawić na kolejne 30-40 minut, aby ponownie wzrosnąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy ciasto jest w drodze, zetrzyj ser na drobnej tarce. Ugniataj ręką i dodaj pół szklanki przegotowanej schłodzonej wody (lub trochę więcej).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mieszaj, aż uzyskasz gęstą papkę serową.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Powstałe gotowe ciasto podzielić na 6 części, zwinąć kulki i przykryć ręcznikiem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj kulkę ciasta w małe kółko, zwiń krawędzie koła w rolki po obu stronach w kierunku środka. Ściśnij końcówki i rozłóż boki na boki, aby uzyskać wgłębienie, takie jak łódka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż łódki na blasze do pieczenia. Włóż nadzienie serowe do łodzi i włóż do gorącego piekarnika na 15 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy boki łodzi się zrumienią, wyjmij blachę do pieczenia i wbij jedno surowe jajko do każdej łodzi. Włóż ponownie do piekarnika na 3-5 minut. Białko powinno się związać, a żółtko powinno pozostać płynne.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Do gotowych chaczapuri możesz dodać (kto lubi) kawałek masła.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przebij żółtko i wymieszaj z serem. Jedz, odrywając brzegi łodzi i zanurzając je w nadzieniu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smacznego!

"nie ma znaczenia, jeśli idealny kształt nie zadziała: lekka asymetria jest tym, co odróżnia domowe jedzenie od linii montażowej".

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal / 100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ser solankowy - 355   kcal / 100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy