skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do testu. Rozpuść masło i lekko ostudź. Podgrzej mleko i wodę.
Krok 2:
W 30 ml wody wlej suche drożdże i pozostaw na 10 minut.
Krok 3:
Przesiej mąkę do dużej miski. W innej misce wymieszaj mleko i pozostałą wodę, dodaj cukier i sól, wymieszaj.
Krok 4:
Wlej płynną mieszaninę do mąki, dodaj drożdże, stopione masło i zagniataj ciasto.
Krok 5:
Przykryj gotowe ciasto folią i pozostaw w ciepłym miejscu na 1,5 godziny. Gdy ciasto wzrośnie i zwiększy objętość 2 razy, należy je ugniatać i pozostawić na kolejne 30-40 minut, aby ponownie wzrosnąć.
Krok 6:
Gdy ciasto jest w drodze, zetrzyj ser na drobnej tarce. Ugniataj ręką i dodaj pół szklanki przegotowanej schłodzonej wody (lub trochę więcej).
Krok 7:
Mieszaj, aż uzyskasz gęstą papkę serową.
Krok 8:
Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Powstałe gotowe ciasto podzielić na 6 części, zwinąć kulki i przykryć ręcznikiem.
Krok 9:
Rozwałkuj kulkę ciasta w małe kółko, zwiń krawędzie koła w rolki po obu stronach w kierunku środka. Ściśnij końcówki i rozłóż boki na boki, aby uzyskać wgłębienie, takie jak łódka.
Krok 10:
Połóż łódki na blasze do pieczenia. Włóż nadzienie serowe do łodzi i włóż do gorącego piekarnika na 15 minut.
Krok 11:
Gdy boki łodzi się zrumienią, wyjmij blachę do pieczenia i wbij jedno surowe jajko do każdej łodzi. Włóż ponownie do piekarnika na 3-5 minut. Białko powinno się związać, a żółtko powinno pozostać płynne.
Krok 12:
Do gotowych chaczapuri możesz dodać (kto lubi) kawałek masła.
Krok 13:
Przebij żółtko i wymieszaj z serem. Jedz, odrywając brzegi łodzi i zanurzając je w nadzieniu.
Krok 14:
Smacznego!
"nie ma znaczenia, jeśli idealny kształt nie zadziała: lekka asymetria jest tym, co odróżnia domowe jedzenie od linii montażowej".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal / 100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ser solankowy - 355 kcal / 100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g