kremówka czekoladowa z likierem baileys
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem. Pozwól ostygnąć przez 15 minut.
Krok 2:
Gdy czekolada ostygnie, ubij jajka z cukrem, aż będzie gęsta piana.
Krok 3:
Zagnieść leżącą czekoladę w masę jajeczną. Dodaj likier, kakao i mąkę, dobrze wymieszaj. Zostawiamy trochę kakao do posypania foremek.
Krok 4:
Bierzemy Formy do pieczenia, mam silikonowe formy o średnicy 7 cm. i głębokości 4 cm. Posyp kakao w proszku i wypełnij foremki ciastem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza, przez 8-10 minut, w zależności od piekarnika.
Krok 5:
Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia, zanim wyjmiemy "fondant" z foremek.
Krok 6:
Dziękuję za przeczytanie i obejrzenie mojego przepisu. Do widzenia wszystkim i miłej herbaty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Likier baileys - 327 kcal/100g