pomarańczowe paski

bardzo smaczny i aromatyczny deser, który każdy pokocha! Ten deser jest niesamowicie smaczny i szybko się gotuje. Składa się z dwóch warstw: dolna - kruche ciasto, górna - delikatny kremowy mus o smaku pomarańczowym. Po ugotowaniu liczba pomarańczowych barów natychmiast się zmniejsza!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 26 % 16 g
węglowodany 64 % 39 g
320 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel zmiękczone masło cukrem pudrem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól i przesianą mąkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść miękkie ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Schłodzone ciasto układamy równomiernie w warstwie w formie z wysokimi bokami. Piec w rozgrzanym do 180 stopni. piekarnik 15-20 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas pieczenia ciasta zajmiemy się nalewaniem. Do tego potrzebujemy jednej dużej pomarańczy. Usuń z niego skórkę i wyciśnij sok.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij jajka z cukrem i mąką, aż będą gładkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj sok pomarańczowy i skórkę, ubij na pianę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pozwól gotowemu ciastu nieco ostygnąć (5-10 minut).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie wlej nadzienie na ciasto. Wkładamy do piekarnika w temperaturze 170 stopni. przez około 20-25 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piecz do momentu zagęszczenia wypełnienia. Gotowy deser niech całkowicie ostygnie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pokroić w kwadraty i posypać cukrem pudrem. Miłego picia herbaty!

wskazane jest użycie kwadratowego (prostokątnego) kształtu, aby deser można było pokroić w kwadraty. Mam ten kształt za duży na tyle ciasta, więc użyłam okrągłego. W razie potrzeby pomarańcze można zastąpić cytrynami, otrzymasz batony cytrynowe. Następnie ilość cukru w nadzieniu należy nieznacznie zwiększyć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy