skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Składniki.
Krok 2:

Zmiel zmiękczone masło cukrem pudrem.
Krok 3:

Dodaj sól i przesianą mąkę.
Krok 4:

Zagnieść miękkie ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut.
Krok 5:

Schłodzone ciasto układamy równomiernie w warstwie w formie z wysokimi bokami. Piec w rozgrzanym do 180 stopni. piekarnik 15-20 minut.
Krok 6:

Podczas pieczenia ciasta zajmiemy się nalewaniem. Do tego potrzebujemy jednej dużej pomarańczy. Usuń z niego skórkę i wyciśnij sok.
Krok 7:

Ubij jajka z cukrem i mąką, aż będą gładkie.
Krok 8:

Dodaj sok pomarańczowy i skórkę, ubij na pianę.
Krok 9:

Pozwól gotowemu ciastu nieco ostygnąć (5-10 minut).
Krok 10:

Następnie wlej nadzienie na ciasto. Wkładamy do piekarnika w temperaturze 170 stopni. przez około 20-25 minut.
Krok 11:

Piecz do momentu zagęszczenia wypełnienia. Gotowy deser niech całkowicie ostygnie.
Krok 12:

Pokroić w kwadraty i posypać cukrem pudrem. Miłego picia herbaty!
wskazane jest użycie kwadratowego (prostokątnego) kształtu, aby deser można było pokroić w kwadraty. Mam ten kształt za duży na tyle ciasta, więc użyłam okrągłego. W razie potrzeby pomarańcze można zastąpić cytrynami, otrzymasz batony cytrynowe. Następnie ilość cukru w nadzieniu należy nieznacznie zwiększyć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g

