skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Rozetrzyj zmiękczone masło cukrem i wanilią.
Krok 3:
Dodaj jajko i dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Następnie dodaj skórkę pomarańczową startą na drobnej tarce.
Krok 5:
Dodaj mleko, dokładnie wymieszaj.
Krok 6:
I wlej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Krok 7:
Szybko zagniataj ciasto, zwiń w kulkę i włóż do lodówki na 30-40 minut.
Krok 8:
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Posiekaj orzechy włoskie na blenderze, wymieszaj z ubitym białkiem i cukrem. Nadzienie jest gotowe.
Krok 9:
Podziel schłodzone ciasto na 3 części. Rozwałkuj każdy w okrąg na stole posypanym mąką. Każdy okrąg jest cięty na 6 segmentów-trójkątów.
Krok 10:
W każdym trójkącie wykonujemy ukośne cięcia.
Krok 11:
Połóż nadzienie orzechowe na środku.
Krok 12:
Owijamy na nim jedną stronę ciasta.
Krok 13:
Następnie inny.
Krok 14:
Kładziemy ciasteczka na blasze do pieczenia natłuszczonej olejem roślinnym i wkładamy do podgrzanej do 180 stopni. piekarnik.
Krok 15:
Piecz ciasteczka przez około 20 minut na złoty kolor. Ważne jest, aby nie wysuszyć ciasteczek.
Krok 16:
Gdy ciasteczka ostygną, możesz posypać je cukrem pudrem. Miłego picia herbaty!
nadzienie do ciastek może być używane w zależności od dostępnych produktów i preferencji. Może to być dżem lub gęsty dżem, rodzynki, marmolada lub starte jabłka z cynamonem. Wszystko według Twojego gustu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g