ażurowe ciasteczka z nadzieniem orzechowym

pyszne i piękne kruche ciasteczka. Niedrogie i proste! Te ciasteczka są przygotowywane ze zwykłych potraw, które zawsze znajdują się w lodówce. Nawet nadzienie można za każdym razem robić inaczej, eksperymentować ze smakami. Przygotowanie ciasteczek jest dość proste, ale wygląda pięknie.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 33 % 22 g
węglowodany 55 % 37 g
376 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozetrzyj zmiękczone masło cukrem i wanilią.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajko i dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj skórkę pomarańczową startą na drobnej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mleko, dokładnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I wlej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Szybko zagniataj ciasto, zwiń w kulkę i włóż do lodówki na 30-40 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Posiekaj orzechy włoskie na blenderze, wymieszaj z ubitym białkiem i cukrem. Nadzienie jest gotowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podziel schłodzone ciasto na 3 części. Rozwałkuj każdy w okrąg na stole posypanym mąką. Każdy okrąg jest cięty na 6 segmentów-trójkątów.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W każdym trójkącie wykonujemy ukośne cięcia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż nadzienie orzechowe na środku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Owijamy na nim jedną stronę ciasta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie inny.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Kładziemy ciasteczka na blasze do pieczenia natłuszczonej olejem roślinnym i wkładamy do podgrzanej do 180 stopni. piekarnik.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Piecz ciasteczka przez około 20 minut na złoty kolor. Ważne jest, aby nie wysuszyć ciasteczek.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gdy ciasteczka ostygną, możesz posypać je cukrem pudrem. Miłego picia herbaty!

nadzienie do ciastek może być używane w zależności od dostępnych produktów i preferencji. Może to być dżem lub gęsty dżem, rodzynki, marmolada lub starte jabłka z cynamonem. Wszystko według Twojego gustu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy