pasztet z wątróbki Kaczej

wykwintne, piękne, pyszne! Świetna przekąska zarówno w dni powszednie, jak i na wakacje! Pasztet jest prosty w przygotowaniu i okazuje się bardzo smaczny. Galaretka żurawinowa dodaje oryginalności i wygląda świątecznie jasno i pięknie. Spróbuj!
MashenkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 8 g
tłuszcze 65 % 20 g
węglowodany 10 % 3 g
225 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h 25 min

1. Umyj wątrobę, Usuń filmy i żyły, osusz ręcznikiem papierowym.
2. Obierz cebulę, drobno posiekaj.
3. Na patelni rozgrzać olej, ułożyć cebulę i podsmażyć na miękki złoty kolor.
4. Włóż przygotowaną wątrobę do miski blendera, posiekaj. Musisz zrobić tłuczone ziemniaki.
5. Dodaj cebulę, śmietanę, jajka, Sherry, przyprawy i sól. Ponownie ubij wszystko dobrze blenderem.
6. Masę przełożyć do foremek (najpierw nasmarować olejem). Przykryj kokilki podwójną warstwą folii.
7. Na blasze do pieczenia, wystarczająco głębokiej, wlej wodę, włóż foremki do wody (woda powinna dotrzeć do środka foremek), wyślij wszystko razem do piekarnika.
8. Włącz piekarnik, temperatura wynosi 180 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje, piecz pasztet przez pół godziny. Jeśli wziąłeś jedną dużą formę, czas należy zwiększyć 2 razy.
9. Namocz żelatynę zgodnie z instrukcją.
10. W tym czasie przygotuj galaretkę żurawinową, do której wymieszaj syrop, wodę i świeżą żurawinę. Doprowadź do wrzenia (ale nie gotuj), a następnie odcedź i przetrzyj jagody przez sito, wymieszaj powstałe puree z sherry, dodaj żelatynę i ponownie dokładnie wymieszaj.
11. Wyjmij pasztet z piekarnika, ostudź, wlej galaretkę na wierzch i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Syrop żurawinowy - 26   kcal/100g
  • Wątróbka z kaczki - 405   kcal/100g

Podobne przepisy