skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj wątrobę, Usuń filmy i żyły, osusz ręcznikiem papierowym.
2. Obierz cebulę, drobno posiekaj.
3. Na patelni rozgrzać olej, ułożyć cebulę i podsmażyć na miękki złoty kolor.
4. Włóż przygotowaną wątrobę do miski blendera, posiekaj. Musisz zrobić tłuczone ziemniaki.
5. Dodaj cebulę, śmietanę, jajka, Sherry, przyprawy i sól. Ponownie ubij wszystko dobrze blenderem.
6. Masę przełożyć do foremek (najpierw nasmarować olejem). Przykryj kokilki podwójną warstwą folii.
7. Na blasze do pieczenia, wystarczająco głębokiej, wlej wodę, włóż foremki do wody (woda powinna dotrzeć do środka foremek), wyślij wszystko razem do piekarnika.
8. Włącz piekarnik, temperatura wynosi 180 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje, piecz pasztet przez pół godziny. Jeśli wziąłeś jedną dużą formę, czas należy zwiększyć 2 razy.
9. Namocz żelatynę zgodnie z instrukcją.
10. W tym czasie przygotuj galaretkę żurawinową, do której wymieszaj syrop, wodę i świeżą żurawinę. Doprowadź do wrzenia (ale nie gotuj), a następnie odcedź i przetrzyj jagody przez sito, wymieszaj powstałe puree z sherry, dodaj żelatynę i ponownie dokładnie wymieszaj.
11. Wyjmij pasztet z piekarnika, ostudź, wlej galaretkę na wierzch i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Syrop żurawinowy - 26 kcal/100g
- Wątróbka z kaczki - 405 kcal/100g