babeczka marchewkowa z twarogiem

bardzo oryginalny. Marchewki w cieście nie słychać. Bardzo smaczne! Proponuję zrobić taką babeczkę. Przepis jest prosty i niedrogi. Wypieki są niesamowicie pachnące, bujne, miękkie, o kremowym delikatnym smaku. Przysmak podbije Cię od pierwszego kęsa. Wypieki nadają się na każde wakacje, takie jak Wielkanoc!
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 37 % 21 g
węglowodany 53 % 30 g
329 kcal
IG: 13 / 3 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne komponenty zgodnie z listą. Ser twarogowy weź Philadelphia lub Almette.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw zrób nadzienie. W pojemniku wymieszaj twaróg z jajkiem, cukrem waniliowym i skrobią kukurydzianą. Cukier waniliowy można zastąpić wanilią (na czubku noża). Weź pod uwagę, że jeśli wanilina zostanie rzucona więcej niż to konieczne, smak pieczenia będzie gorzki. Skrobię kukurydzianą można zastąpić skrobią ziemniaczaną, ale weź ją o połowę mniej niż skrobię kukurydzianą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz zagnieść ciasto. Weź jasnopomarańczową i soczystą marchewkę. Umyj go szczotką i obierz nożem lub obieraczką do warzyw. Zważyć. Powinien wynosić około 350 g.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na drobnej tarce zetrzyj marchewki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce o odpowiedniej wielkości wymieszaj startą marchewkę z mąką migdałową, cukrem (lub weź słodzik, który nie boi się obróbki cieplnej), cynamonem. Jak zrobić własną mąkę migdałową? Surowe migdały zalać wrzącą wodą i pozostawić na 10-15 minut. Spuścić wodę. Obierz. Susz je przez 5 minut w piekarniku w temperaturze t 100-150C. nie zapomnij obrócić orzechów, aby się nie przypaliły. Ostudzić i zmielić na mąkę za pomocą młynka do kawy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej mąkę pszenną razem z proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta. Proszek do pieczenia można zastąpić sodą (1 herbata. l.) wygaszoną 3% octem. Dodaj rafinowany olej roślinny i jajka. Wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie. Należy pamiętać, że właściwości mąki są różne, więc może być konieczne pobranie nieco więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Skoncentruj się na pożądanej konsystencji ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto powinno być dość gęste, jak na naleśnikach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Formę do muffinek posmaruj masłem i posyp lekko mąką pszenną. Wlać połowę ciasta. Mam silikonową formę z otworem pośrodku, możesz wziąć dowolny żaroodporny okrągły lub prostokątny pojemnik. Jeśli forma nie jest silikonowa, lepiej przykryć ją naoliwionym pergaminem, aby ciasto się nie przykleiło.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż masę twarogową. Wygładź powierzchnię silikonową szpatułką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż resztę ciasta na wierzchu. Wcześniej (10-15 minut przed rozpoczęciem pieczenia) Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Piec babeczkę przez około 60 minut. Każdy piekarnik piecze inaczej, więc czas i temperatura pieczenia mogą wymagać zmiany. Skoncentruj się na cechach swojego sprzętu. Jak sprawdzić gotowość do pieczenia? Gdy wierzch się zarumieni, przebij ciasto drewnianą wykałaczką w kilku miejscach. Jeśli różdżka jest sucha, jest gotowa.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij formę do muffinek z piekarnika. Pozwól mu całkowicie ostygnąć.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przenieś schłodzone ciasto z formy na płaskie naczynie lub deskę do krojenia. Odwróć i pokrój na dwa ciasta. Przygotuj lukier. Aby to zrobić, w osobnym pojemniku wymieszaj twarożek z cukrem pudrem za pomocą trzepaczki lub miksera.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posmaruj wierzch babeczki polewą serową. Posyp pudrem do ciasta. Udekoruj jagodami porzeczkowymi (lub innymi jagodami lub owocami). Smacznego!

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Okazało się bardzo smaczne!

w razie potrzeby dodaj do ciasta suszone na patelni, a następnie posiekane orzechy włoskie w blenderze, a także wstępnie ugotowane rodzynki (jedna garść) lub suszone morele.

aby uzyskać jaśniejszy smak, możesz dodać zmieloną gałkę muszkatołową i zmielony imbir (po 1 łyżeczce. l.).

jeśli chcesz, dodaj skórkę z cytryny do smaku i sok z cytryny (około 1 łyżki) do nadzienia twarogowego.

biały cukier granulowany można zastąpić cukrem trzcinowym. Nada wypiekom karmelowy smak i aromat.

mąkę migdałową można zastąpić zwykłą mąką pszenną lub pełnoziarnistą.

gotową babeczkę można również ozdobić w inny sposób. Rozpuść białą czekoladę i nałóż ładny wzór, wyciskając przez strzykawkę do gotowania.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub mniej niż wskazano. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości przeczytaj ten artykuł

pamiętaj, że czas i temperatura pieczenia mogą się różnić, wszystko zależy od piekarnika. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal / 100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal / 100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Mąka migdałowa - 560   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy