Samsa z francuskiego ciasta drożdżowego

Zobacz przepis na przewiewną miękką samsę-niesamowicie smaczną i apetyczną! Zgodnie z tym przepisem Samsa okazuje się przewiewna, elegancka i bardzo przydatna. Soczyste i rumiane ciasta rozlatują się z nami"z hukiem". A nadzienie dyniowe jest tak niezwykłe i aromatyczne, że nawet nie specjalni wielbiciele tego słonecznego produktu jedzą ciasta z wielką przyjemnością.
stefaniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 17 % 7 g
węglowodany 68 % 28 g
191 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

Samsa to słynne orientalne wypieki, które są bardzo popularne w wielu krajach azjatyckich. Jej nadzienia mogą być bardzo różne: posiekane mięso z cebulą lub groszkiem, ziemniaki lub soczewica i wiele innych opcji. Mam Samsa z wykwintnym nadzieniem dyniowym, które sprawia, że te ciasta są również przydatne, ponieważ dynia ma bogaty skład chemiczny i jest przydatna w każdej formie.

przygotowanie zaczynamy od wyrabiania ciasta. Jest to dość prosty proces, jedyną rzeczą, której ważne jest, aby nie zapomnieć, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Więc:

1. Wymieszaj kefir, jajko, sól, cukier i drożdże, aż będą gładkie.
2. Dodaj przesianą mąkę w małych porcjach i zagniataj ciasne ciasto.
powinien być dość gęsty i jednolity. Zagniataj ciasto przez co najmniej 10 minut.
3. Odstawiamy ciasto (proces trwa co najmniej 15 minut, ale może rozciągać się do kilku godzin).
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części.
5. Rozwałkuj ciasto na cienkie prostokąty.
6. Posmaruj jeden prostokąt miękkim masłem, przykryj innym prostokątem,a także posmaruj masłem.
7. Zwinąć ciasną rolkę, owinąć folią i wysłać do lodówki na co najmniej pół godziny.

podczas gdy ciasto pasuje i rozwarstwia się, przystępujemy do przygotowania nadzienia:

1. Obierz i pokrój pory.
2. Obierz czosnek i drobno posiekaj.
3. Dynię należy pokroić w drobną kostkę.
4. Rozgrzej oliwę z oliwek i wyślij kminek na patelnię.
5. Gdy nasiona kminku zaczną się unosić, dodaj pory i czosnek, smaż, aż cebula będzie miękka.
6. Dodaj dynię i gotuj na średnim ogniu, aż dynia będzie w połowie ugotowana (około 10 minut).

włącz piekarnik do 220 stopni i zacznij formować ciasta:

1. Bułkę kroimy na kawałki około 2,5 cm.
2. Naprawiamy krawędź kawałka na dole i zwijamy od środka do krawędzi, robimy to ostrożnie, aby zachować integralność.
3. Układamy nadzienie.
4. Ściskamy placki, tworząc trójkąt i układamy je na blasze pokrytej pergaminem, ściskając w dół.
5. Posmaruj placki ubitym jajkiem i posyp czarnym sezamem.

piecz placki średnio przez 30 minut (do złotego koloru).

podawaj samsę na gorąco. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Por - 33   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy