skład / składniki
metoda gotowania
Samsa to słynne orientalne wypieki, które są bardzo popularne w wielu krajach azjatyckich. Jej nadzienia mogą być bardzo różne: posiekane mięso z cebulą lub groszkiem, ziemniaki lub soczewica i wiele innych opcji. Mam Samsa z wykwintnym nadzieniem dyniowym, które sprawia, że te ciasta są również przydatne, ponieważ dynia ma bogaty skład chemiczny i jest przydatna w każdej formie.
przygotowanie zaczynamy od wyrabiania ciasta. Jest to dość prosty proces, jedyną rzeczą, której ważne jest, aby nie zapomnieć, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Więc:
1. Wymieszaj kefir, jajko, sól, cukier i drożdże, aż będą gładkie.
2. Dodaj przesianą mąkę w małych porcjach i zagniataj ciasne ciasto.
powinien być dość gęsty i jednolity. Zagniataj ciasto przez co najmniej 10 minut.
3. Odstawiamy ciasto (proces trwa co najmniej 15 minut, ale może rozciągać się do kilku godzin).
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części.
5. Rozwałkuj ciasto na cienkie prostokąty.
6. Posmaruj jeden prostokąt miękkim masłem, przykryj innym prostokątem,a także posmaruj masłem.
7. Zwinąć ciasną rolkę, owinąć folią i wysłać do lodówki na co najmniej pół godziny.
podczas gdy ciasto pasuje i rozwarstwia się, przystępujemy do przygotowania nadzienia:
1. Obierz i pokrój pory.
2. Obierz czosnek i drobno posiekaj.
3. Dynię należy pokroić w drobną kostkę.
4. Rozgrzej oliwę z oliwek i wyślij kminek na patelnię.
5. Gdy nasiona kminku zaczną się unosić, dodaj pory i czosnek, smaż, aż cebula będzie miękka.
6. Dodaj dynię i gotuj na średnim ogniu, aż dynia będzie w połowie ugotowana (około 10 minut).
włącz piekarnik do 220 stopni i zacznij formować ciasta:
1. Bułkę kroimy na kawałki około 2,5 cm.
2. Naprawiamy krawędź kawałka na dole i zwijamy od środka do krawędzi, robimy to ostrożnie, aby zachować integralność.
3. Układamy nadzienie.
4. Ściskamy placki, tworząc trójkąt i układamy je na blasze pokrytej pergaminem, ściskając w dół.
5. Posmaruj placki ubitym jajkiem i posyp czarnym sezamem.
piecz placki średnio przez 30 minut (do złotego koloru).
podawaj samsę na gorąco. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Por - 33 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g