skład / składniki
metoda gotowania
na początek wymieszaj przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
wcieramy zamrożone masło na grubej tarce lub siekamy nożem.
zmiel masło suchymi składnikami na drobny okruch.
ubij jajka ze śmietaną i cukrem w misce, aż będą gładkie.
połącz dwa przygotowane składniki i zagniataj ciasne ciasto.
ciasto zawijamy w folię i wysyłamy do lodówki na 40-60 minut.
podczas chłodzenia ciasta przygotowujemy nadzienie: wkładamy wszystkie składniki do miski i ubijamy blenderem zanurzeniowym, jeśli nadzienie jest płynne, dodajemy semolinę.
rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 4-7 mm i za pomocą okrągłej formy do ciasta Wytnij koła o średnicy 9 cm.
rozłóż nadzienie na kółkach, układając je po jednej stronie ciasta i przykrywając drugą. Najwygodniej jest to zrobić natychmiast na blasze wyłożonej pergaminem.
posmaruj wierzch soków ubitym jajkiem.
i piecz przez 25 minut, aż się zarumieni w temperaturze 200 stopni.
pozwól soczyście trochę ostygnąć i podawaj z herbatą lub sokiem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal / 100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal / 100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mieszanka kandyzowanych owoców - 216 kcal/100g