ciasto z serem Chechil

pyszne danie dla miłośników pieczenia! Przygotuj bujne ciasto z serem Chechil! To pyszny i szybki posiłek, który z przyjemnością przygotowuję na niedzielne śniadania. Samo ciasto jest proste w przygotowaniu, ale okazuje się miękkie i lekkie jak puch. A dzięki bogatemu smakowi nadzienia to ciasto wychodzi po prostu wspaniałe!
liliyaaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 11 g
tłuszcze 23 % 11 g
węglowodany 54 % 26 g
308 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

aby zrobić ciasto z serem Chechil, musisz najpierw zrobić ciasto. Ilość ciasta jest obliczana dla formy o średnicy 25 cm(jeśli twoja forma jest mniejsza, mniej ciasta będzie potrzebne i odwrotnie). Ciasto można zagnieść w wypiekaczu do chleba lub rękami. W jednym i drugim przypadku sekwencja działań jest identyczna.

w misce wypiekacza do chleba lub misce przygotuj ciasto: wlej podgrzane mleko, dodaj drożdże i połowę cukru, dobrze wymieszaj. Poczekaj, aż ciasto zacznie się pienić (około 15-20 minut). Podczas gdy ciasto jest odpowiednie, możesz zająć się suchymi składnikami: przesiej mąkę, dodaj do niej resztę cukru i soli. Jeśli gotujesz ciasto w wypiekaczu do chleba, wystarczy roztopione masło, a jeśli ręcznie, rozpuść je w kuchence mikrofalowej lub na małym ogniu.

dodaj masło i suche składniki do gotowego ciasta(suche składniki są dodawane natychmiast do miski wypiekacza do chleba, stopniowo do ręcznego ugniatania). Sama maszyna do chleba zagniata i dostosowuje czas "dojrzewania" ciasta-w tym celu wybierz tryb "ciasto". Włóż ręcznie zagniecione ciasto do głębokiej miski, przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu, aby wzrosło 2-3 razy. Ciasto podzielić na 7 części, uformować z nich kulki i odesłać do miski, którą dokręcić folią spożywczą. Ciasto powinno stać przez kolejne 12-17 minut.

podczas gdy ciasto odpoczywa cienko pokrój boczek i przygotuj ser. Z każdej kulki ciasta rozwałkuj okrąg, złóż górną i dolną część do środka. Rozwałkuj powstały prostokąt za pomocą małego wałka do ciasta, aby był nieco większy niż plastry bekonu. Wytnij jedną krawędź powstałego prostokąta w taki sposób, aby uzyskać zaimprowizowaną "grzywkę" - szerokość pasków 7-10 mm.połóż boczek na środku ciasta, aby krawędzie pozostały wolne, połóż ser z jednej strony i zwiń ciasto z nadzieniem w rolkę, zabezpiecz krawędź. W ten sposób uzyskuje się kwiat. Powtórz te kroki ze wszystkimi innymi kulkami ciasta.

nasmaruj formę olejem roślinnym i umieść na niej wszystkie siedem rolek kwiatów. Przykryj ciasto folią i pozostaw na kolejne 15-20 minut, aż powiększy się 2 razy i zajmie prawie całą przestrzeń formy.
gdy ciasto pasuje, Rozgrzej piekarnik do 180-200 stopni. Piecz ciasto przez około 40-50 minut, a jeśli wierzch zacznie się mocno rumienić, po prostu przykryj folią.

podawaj ciasto lekko schłodzone, najpierw dzieląc je na osobne kwiaty.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Chechil - 313   kcal/100g

Podobne przepisy