skład / składniki
metoda gotowania
aby zrobić ciasto z serem Chechil, musisz najpierw zrobić ciasto. Ilość ciasta jest obliczana dla formy o średnicy 25 cm(jeśli twoja forma jest mniejsza, mniej ciasta będzie potrzebne i odwrotnie). Ciasto można zagnieść w wypiekaczu do chleba lub rękami. W jednym i drugim przypadku sekwencja działań jest identyczna.
w misce wypiekacza do chleba lub misce przygotuj ciasto: wlej podgrzane mleko, dodaj drożdże i połowę cukru, dobrze wymieszaj. Poczekaj, aż ciasto zacznie się pienić (około 15-20 minut). Podczas gdy ciasto jest odpowiednie, możesz zająć się suchymi składnikami: przesiej mąkę, dodaj do niej resztę cukru i soli. Jeśli gotujesz ciasto w wypiekaczu do chleba, wystarczy roztopione masło, a jeśli ręcznie, rozpuść je w kuchence mikrofalowej lub na małym ogniu.
dodaj masło i suche składniki do gotowego ciasta(suche składniki są dodawane natychmiast do miski wypiekacza do chleba, stopniowo do ręcznego ugniatania). Sama maszyna do chleba zagniata i dostosowuje czas "dojrzewania" ciasta-w tym celu wybierz tryb "ciasto". Włóż ręcznie zagniecione ciasto do głębokiej miski, przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu, aby wzrosło 2-3 razy. Ciasto podzielić na 7 części, uformować z nich kulki i odesłać do miski, którą dokręcić folią spożywczą. Ciasto powinno stać przez kolejne 12-17 minut.
podczas gdy ciasto odpoczywa cienko pokrój boczek i przygotuj ser. Z każdej kulki ciasta rozwałkuj okrąg, złóż górną i dolną część do środka. Rozwałkuj powstały prostokąt za pomocą małego wałka do ciasta, aby był nieco większy niż plastry bekonu. Wytnij jedną krawędź powstałego prostokąta w taki sposób, aby uzyskać zaimprowizowaną "grzywkę" - szerokość pasków 7-10 mm.połóż boczek na środku ciasta, aby krawędzie pozostały wolne, połóż ser z jednej strony i zwiń ciasto z nadzieniem w rolkę, zabezpiecz krawędź. W ten sposób uzyskuje się kwiat. Powtórz te kroki ze wszystkimi innymi kulkami ciasta.
nasmaruj formę olejem roślinnym i umieść na niej wszystkie siedem rolek kwiatów. Przykryj ciasto folią i pozostaw na kolejne 15-20 minut, aż powiększy się 2 razy i zajmie prawie całą przestrzeń formy.
gdy ciasto pasuje, Rozgrzej piekarnik do 180-200 stopni. Piecz ciasto przez około 40-50 minut, a jeśli wierzch zacznie się mocno rumienić, po prostu przykryj folią.
podawaj ciasto lekko schłodzone, najpierw dzieląc je na osobne kwiaty.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Chechil - 313 kcal/100g