skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki
Krok 2:
Wymieszaj mąkę z kefirem, ale jeszcze nie ugniataj
Krok 3:
Pozostaw do autolizy na 15-20 minut-proces ten sprzyja pasywnemu tworzeniu glutenu w mące
Krok 4:
Teraz dodaj cukier, sól i suche drożdże i zagniataj nasze ciasto
Krok 5:
Okazuje się miękki i lepki
Krok 6:
Przykryj ciasto ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę, powinno wzrosnąć około 2 razy
Krok 7:
Teraz podziel ciasto na małe kawałki, mniej więcej tak, jak w przypadku małych pierogów
Krok 8:
Rozciągamy każdy kawałek w cienką wici. Im cieńsze są Grissini, tym bardziej będą chrupiące. Nieco grubsze patyczki będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku
Krok 9:
Rozłóż na blasze do pieczenia nasmarowanej olejem roślinnym lub pokrytej papierem do pieczenia
Krok 10:
Spryskaj wodą z butelki z rozpylaczem i posyp grubą solą morską. Zamiast soli można wziąć sezam, siemię lniane, mak itp.
Krok 11:
Piec w 220 stopniach przez około 15 minut. Bardziej różowe różdżki, które mi się rozeszły w pierwszej kolejności)
Krok 12:
Jeśli dodasz więcej cukru do ciasta, otrzymamy coś podobnego do słodkiej słomy do smaku
Krok 13:
Chrupnij z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g