paluszki chlebowe na kefirze i suchych drożdżach z solą morską

chrupiące słonawe paluszki na przekąskę, w drodze lub po prostu! Grissini to cienkie paluszki chlebowe mniej więcej wielkości ołówka. Są bardzo wygodne w przygotowaniu, gdy po upieczeniu ciast lub pasztecików pozostało trochę ciasta drożdżowego. Ciasto na Grissini jest różne - z dodatkiem masła lub oleju roślinnego i jajek lub bez, dziś proponuję bardziej dietetyczną opcję. Spróbuj - bardzo smaczne!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 15 % 7 g
węglowodany 71 % 34 g
223 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mąkę z kefirem, ale jeszcze nie ugniataj

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pozostaw do autolizy na 15-20 minut-proces ten sprzyja pasywnemu tworzeniu glutenu w mące

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz dodaj cukier, sól i suche drożdże i zagniataj nasze ciasto

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Okazuje się miękki i lepki

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj ciasto ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę, powinno wzrosnąć około 2 razy

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz podziel ciasto na małe kawałki, mniej więcej tak, jak w przypadku małych pierogów

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozciągamy każdy kawałek w cienką wici. Im cieńsze są Grissini, tym bardziej będą chrupiące. Nieco grubsze patyczki będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż na blasze do pieczenia nasmarowanej olejem roślinnym lub pokrytej papierem do pieczenia

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Spryskaj wodą z butelki z rozpylaczem i posyp grubą solą morską. Zamiast soli można wziąć sezam, siemię lniane, mak itp.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piec w 220 stopniach przez około 15 minut. Bardziej różowe różdżki, które mi się rozeszły w pierwszej kolejności)

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Jeśli dodasz więcej cukru do ciasta, otrzymamy coś podobnego do słodkiej słomy do smaku

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Chrupnij z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy