deser fondant

Jeśli uwielbiasz czekoladę, zrób ten wspaniały deser! To idealna czekoladowa uczta. Chrupiąca skórka na zewnątrz i gorąca czekoladowa lawa w środku! Ten deser raczej nikogo nie pozostawi obojętnym... Fondant czekoladowy to naprawdę deser restauracyjny, ale naprawdę można go zrobić w domu. Od czasu do czasu rozpieszczam ich krewnych i gotuję na spotkania z koleżankami - ich Fondan za każdym razem robi wrażenie :)
SzczurAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 43 % 31 g
węglowodany 49 % 35 g
442 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 45 min

Fondant czekoladowy to popularny francuski deser, zwykle podawany z gałką lodów waniliowych. Główną cechą tego wyrobu cukierniczego jest to, że na zewnątrz jest pokryty chrupiącą skórką, a wewnątrz znajduje się niesamowicie smaczny płynny rdzeń.

1. Na początek ubij jajka z cukrem, aż utworzy się biała piana. Następnie delikatnie dodaj mąkę i wymieszaj mieszaninę szpatułką.
2. Rozpuść czekoladę w łaźni wodnej. Dodaj go do mieszanki jajeczno-mącznej i ponownie delikatnie wymieszaj. Tutaj Dodaj miękkie masło. W rezultacie ciasto powinno uzyskać jednorodną konsystencję, bez grudek.
3. Teraz musisz nasmarować naczynia do pieczenia olejem, a następnie sproszkować je mąką.
4. Wlać ciasto do foremek do pieczenia i piec deser w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10-15 minut. Czas zależy od piekarnika, ale pamiętaj, że najważniejsze jest, aby nie prześwietlić kremówki, w przeciwnym razie żaden płynny środek nie zadziała. Za pierwszym razem będziesz musiał poeksperymentować, aby określić dokładną temperaturę i czas pieczenia.
5. Pozostaw kremówkę w foremkach na kilka minut, a następnie ostrożnie wyjmij deser na piękne spodki.

podawaj gotową czekoladową ucztę na gorąco z gałką lodów lub świeżymi owocami (jagodami). Wygląda bardzo elegancko, ozdobiony gałązką mięty.

ciesz się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy