skład / składniki
metoda gotowania
Fondant czekoladowy to popularny francuski deser, zwykle podawany z gałką lodów waniliowych. Główną cechą tego wyrobu cukierniczego jest to, że na zewnątrz jest pokryty chrupiącą skórką, a wewnątrz znajduje się niesamowicie smaczny płynny rdzeń.
1. Na początek ubij jajka z cukrem, aż utworzy się biała piana. Następnie delikatnie dodaj mąkę i wymieszaj mieszaninę szpatułką.
2. Rozpuść czekoladę w łaźni wodnej. Dodaj go do mieszanki jajeczno-mącznej i ponownie delikatnie wymieszaj. Tutaj Dodaj miękkie masło. W rezultacie ciasto powinno uzyskać jednorodną konsystencję, bez grudek.
3. Teraz musisz nasmarować naczynia do pieczenia olejem, a następnie sproszkować je mąką.
4. Wlać ciasto do foremek do pieczenia i piec deser w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10-15 minut. Czas zależy od piekarnika, ale pamiętaj, że najważniejsze jest, aby nie prześwietlić kremówki, w przeciwnym razie żaden płynny środek nie zadziała. Za pierwszym razem będziesz musiał poeksperymentować, aby określić dokładną temperaturę i czas pieczenia.
5. Pozostaw kremówkę w foremkach na kilka minut, a następnie ostrożnie wyjmij deser na piękne spodki.
podawaj gotową czekoladową ucztę na gorąco z gałką lodów lub świeżymi owocami (jagodami). Wygląda bardzo elegancko, ozdobiony gałązką mięty.
ciesz się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g