skład / składniki
metoda gotowania
1. W misce rozbij jajka, dodaj do nich chleb świętojański, cukier i sól.
2. Roztop masło (robię to w kuchence mikrofalowej) i wlej je do reszty składników.
3. Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodaj do miski i zagniataj ciasto.
4. Czekoladę należy pokruszyć, po czym włożyć do ciasta i wszystko dobrze wymieszać.
5. Miskę z gotowym ciastem należy przykryć folią spożywczą i umieścić w zimnym miejscu na 15-20 minut.
6. Połóż pergamin na blasze do pieczenia.
7. Najciekawszym i najbardziej odpowiedzialnym etapem jest tworzenie ciasteczek. Na jedno ciastko potrzebujesz około łyżki ciasta. Uformuj z niego małą Kolobok bezpośrednio rękami, połóż na blasze do pieczenia. W środku zrób wgłębienie, które napełnij masłem orzechowym. Teraz musisz wziąć mały kawałek ciasta, zwinąć go w kulkę i spłaszczyć w ciasto, które przykryć ciasteczkami z nadzieniem na wierzchu i dobrze docisnąć.
8. Takie ciasteczka pieczą się dość szybko-nie więcej niż 10 minut w 180 stopniach. Najważniejsze, aby nie wysuszyć.
9. Pozwól mu całkowicie ostygnąć przed podaniem ciasteczek.
ciesz się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Masło orzechowe - 895 kcal/100g
- Carob - 222 kcal/100g