ciasteczka owsiane

miękkie, kruche ciasteczka, choć niezbyt dietetyczne, ale pyszne! Niedawno natknąłem się na przepis na ciasteczka owsiane, dziś je upiekłam. A ponieważ mi się podobało, proponuję spróbować.
LarissaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 8 g
tłuszcze 23 % 18 g
węglowodany 67 % 53 g
351 kcal
IG: 0 / 68 / 32

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

wymieszaj margarynę, jajka, cukier, dodaj suche składniki do mieszanki, ugniataj lepkie ciasto mikserem. Włącz piekarnik na 200 stopni.

przykryj blachę do pieczenia papierem, rozłóż ciasto mokrą łyżeczką, nie możesz bluszczać, ponieważ rozprzestrzeniają się w piekarniku, pozostaw odległość 2-3 cm między stosami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy