skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
I tak zaczynajmy..potrzebujemy kurczaka lub jego części,4 kawałki chleba pita,papryki,czosnku ,jogurtu naturalnego bez dodatków( oczywiście idealnie byłoby matzoni),gałki muszkatołowej,mielonego pieprzu , soli i masła.(I jeszcze klikaj na zdjęcia - na dużych jest jaśniej)
Krok 2:
Słowa kurczaka w tym przypadku można interpretować swobodnie: mogą to być jego różne części.Mam golenie, uda, skrzydła. Myślę, że nietrudno zgadnąć, że plecy i szyjki kiedyś pójdą na zupę, a piersi-cóż, to zależy od Ciebie...osobiście uważam je za inne przepisy.Najważniejsze jest, aby pokroić na kawałki, nie usuwamy skóry.
Krok 3:
Kawałki kurczaka wkładamy do głębokiego pojemnika w jednej warstwie i odkładamy na razie,aby nie przeszkadzały pod pachami.
Krok 4:
Teraz bierzemy paprykę i czosnek.Myjemy, myjemy...A tryb, możesz po prostu pokromsatsya, najważniejsze jest to, że Twój Blender byłby wygodny z tymi kawałkami.
Krok 5:
Posiekana papryka i czosnek są wysyłane do miski blendera i mielone na pastę.
Krok 6:
Tutaj dodajemy jogurt i mieszamy.Oczywiście w oryginale musisz wziąć Mozzoni..ale z jogurtem jest tak samo dobrze.Jogurt powinien być naturalny i bez dodatków.
Krok 7:
Teraz dodaj zmielony czerwony i czarny pieprz,zmieloną gałkę muszkatołową i sól do tego sosu( nazwijmy to tak).Wszystko to do smaku.I ponownie dokładnie wymieszaj.Próbować..upewniamy się, że wszystko pasuje do Twojego gustu.Tak, przyznaję się od razu-wziąłem gotową mieszankę papryki,bardzo ją kocham.
Krok 8:
Następnie zwracamy naszego kurczaka w głębokim pojemniku bliżej nas i zalewamy sosem, mieszamy i pozostawiamy do marynowania przez co najmniej 1 godzinę,zostawiam na stole, przykrywając pokrywką.
Krok 9:
Oto czas na chleb pita.To jest, gdy kurczak jest marynowany.Bierzemy głęboką patelnię.Mam mój ulubiony Stary-żeliwny, ale możesz mieć głęboką blachę do pieczenia,najważniejsze jest to,że nasz kurczak będzie ciasno leżał w jednym rzędzie, a poziom sosu będzie niższy niż krawędzie wybranego pojemnika. Uwaga-chleb pita w 4 warstwach połóż na wysmarowanej olejem patelni.Użyj nożyczek, aby przyciąć chleb pita do kształtu i wysokości patelni. Pozostałym olejem posmaruj te pita, zwłaszcza krawędzie .
Krok 10:
Teraz rozłóż kurczaka na chleb pita (który jest na patelni)i wlej tam pozostały sos. I wysyłamy do nagrzanego piekarnika. Temperatura w piekarniku wynosi 180-200 stopni i pieczemy do miękkości przez około 40-60 minut.Czas oczywiście zależy od twojego piekarnika.Jeśli nagle się pali,przykryj folią.
Krok 11:
Oto nasz kurczak w chlebie pita po ormiańsku i jest gotowy, ale jeśli krawędzie są gdzieś trochę spalone,można je uszczypnąć, ponieważ mamy 4 warstwy. Smacznego!!!
osobista rada-uważaj na brzegi chleba pita,w przeciwnym razie mogą się szybko spalić.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g