kurczak w chlebie pita po ormiańsku

to danie zachwyci nie tylko smakiem,ale także piękną niezwykłością serwowania. Poza tym wszystko jest bardzo proste.Osobiście byłem mile zaskoczony chlebem pita.Przybrał kształt mojej patelni i powstał ogromny tartlet. A kiedy powiedzieli mi ,że w tym przepisie nie wiadomo jeszcze, czy kurczak jest smaczniejszy, czy chleb pita nasączony sosem - nie wierzyłem.I na próżno. Jednym słowem wszystko mi się podobało.Będę szczęśliwy, jeśli ci się spodoba.
TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 14 g
tłuszcze 52 % 17 g
węglowodany 6 % 2 g
215 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    I tak zaczynajmy..potrzebujemy kurczaka lub jego części,4 kawałki chleba pita,papryki,czosnku ,jogurtu naturalnego bez dodatków( oczywiście idealnie byłoby matzoni),gałki muszkatołowej,mielonego pieprzu , soli i masła.(I jeszcze klikaj na zdjęcia - na dużych jest jaśniej)

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Słowa kurczaka w tym przypadku można interpretować swobodnie: mogą to być jego różne części.Mam golenie, uda, skrzydła. Myślę, że nietrudno zgadnąć, że plecy i szyjki kiedyś pójdą na zupę, a piersi-cóż, to zależy od Ciebie...osobiście uważam je za inne przepisy.Najważniejsze jest, aby pokroić na kawałki, nie usuwamy skóry.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kawałki kurczaka wkładamy do głębokiego pojemnika w jednej warstwie i odkładamy na razie,aby nie przeszkadzały pod pachami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz bierzemy paprykę i czosnek.Myjemy, myjemy...A tryb, możesz po prostu pokromsatsya, najważniejsze jest to, że Twój Blender byłby wygodny z tymi kawałkami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekana papryka i czosnek są wysyłane do miski blendera i mielone na pastę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Tutaj dodajemy jogurt i mieszamy.Oczywiście w oryginale musisz wziąć Mozzoni..ale z jogurtem jest tak samo dobrze.Jogurt powinien być naturalny i bez dodatków.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz dodaj zmielony czerwony i czarny pieprz,zmieloną gałkę muszkatołową i sól do tego sosu( nazwijmy to tak).Wszystko to do smaku.I ponownie dokładnie wymieszaj.Próbować..upewniamy się, że wszystko pasuje do Twojego gustu.Tak, przyznaję się od razu-wziąłem gotową mieszankę papryki,bardzo ją kocham.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie zwracamy naszego kurczaka w głębokim pojemniku bliżej nas i zalewamy sosem, mieszamy i pozostawiamy do marynowania przez co najmniej 1 godzinę,zostawiam na stole, przykrywając pokrywką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Oto czas na chleb pita.To jest, gdy kurczak jest marynowany.Bierzemy głęboką patelnię.Mam mój ulubiony Stary-żeliwny, ale możesz mieć głęboką blachę do pieczenia,najważniejsze jest to,że nasz kurczak będzie ciasno leżał w jednym rzędzie, a poziom sosu będzie niższy niż krawędzie wybranego pojemnika. Uwaga-chleb pita w 4 warstwach połóż na wysmarowanej olejem patelni.Użyj nożyczek, aby przyciąć chleb pita do kształtu i wysokości patelni. Pozostałym olejem posmaruj te pita, zwłaszcza krawędzie .

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz rozłóż kurczaka na chleb pita (który jest na patelni)i wlej tam pozostały sos. I wysyłamy do nagrzanego piekarnika. Temperatura w piekarniku wynosi 180-200 stopni i pieczemy do miękkości przez około 40-60 minut.Czas oczywiście zależy od twojego piekarnika.Jeśli nagle się pali,przykryj folią.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Oto nasz kurczak w chlebie pita po ormiańsku i jest gotowy, ale jeśli krawędzie są gdzieś trochę spalone,można je uszczypnąć, ponieważ mamy 4 warstwy. Smacznego!!!

osobista rada-uważaj na brzegi chleba pita,w przeciwnym razie mogą się szybko spalić.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy