skład / składniki
metoda gotowania
1. Kulka. Połącz twaróg, cukier, żółtko i wiórki kokosowe, dobrze ugniataj, zwiń 10-14 kulek wielkości orzecha włoskiego i włóż je do zamrażarki na 30 minut.
2. Ciasto. Zmiel miękkie masło z cukrem. Dodaj jajka i białko, ubij mikserem. Dodaj śmietanę, mleko i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubijaj do uzyskania gładkości. Podziel ciasto na dwie równe części. W jednej części dodaj kakao i mieszaj, aż będzie gładkie.
3. Rozłóż jasną połowę ciasta w wysmarowanej tłuszczem formie, rozłóż ciasto czekoladowe równą warstwą na wierzchu. Wyjmij kulki twarogowe i wciśnij je do ciasta.
4. Piec 40 minut w 180°C.
5. Śmietana. Ubij jajko z cukrem i wanilią, dodając mąkę i mleko. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje.
6. Wyjmij ciasto z formy, ostudź, posmaruj kremem na wierzchu, posyp kakao i pokrój na kawałki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g