mięso jelenia pieczone z ziemniakami i marchewką

nie wiesz, jak prawidłowo ugotować mięso jelenia? Ten przepis pomoże! Mięso jelenia jest rzadkim gościem na naszym stole, podobnie jak na pewno wielu. Chyba że mieszkają na północy naszego kraju lub gdzieś w Skandynawii. Ale jeśli nadal masz ten przysmak, proponuję zapoznać się ze sprawdzonym przepisem na jego przygotowanie. Okazuje się niesamowicie smaczny!
ReinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 10 g
tłuszcze 22 % 5 g
węglowodany 35 % 8 g
97 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 14 h 40 min
mięso jelenia ma specyficzny aromat i dość stabilną sztywność. Celem tego przepisu jest ukrycie tego szczególnego smaku i przygotowanie pysznego miękkiego dania z mięsa jelenia.

Chodźmy!

1. Pokrój mięso na średniej wielkości porcje i moczyć przez 12 godzin w wodzie, pozostawiając w lodówce. W tym procesie zmień wodę 2-3 razy.
2. Po posolić, pieprzyć mięso i posmarować musztardą. Wstaw do lodówki na 40 minut.
3. Przygotuj ziemniaki, cebulę i marchewkę. Umyj wszystko-obierz i pokrój: ziemniaki-koła, cebulę-pierścienie, marchewki-kostki.
4. Smażyć marynowane mięso ze wszystkich stron na złoty kolor.
5. Mięso wraz z wydzielonym sokiem przełożyć do naczynia do pieczenia.
6. Połóż marchewki i cebulę na wierzchu, na nich ziemniaki.
7. Przykryj pokrywką lub folią i piecz naczynie w piekarniku w temperaturze 140 stopni przez 90 minut.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Szynka Jelenia - 123   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy