mięso jelenia pieczone z ziemniakami i marchewką
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
mięso jelenia ma specyficzny aromat i dość stabilną sztywność. Celem tego przepisu jest ukrycie tego szczególnego smaku i przygotowanie pysznego miękkiego dania z mięsa jelenia.
Chodźmy!
1. Pokrój mięso na średniej wielkości porcje i moczyć przez 12 godzin w wodzie, pozostawiając w lodówce. W tym procesie zmień wodę 2-3 razy.
2. Po posolić, pieprzyć mięso i posmarować musztardą. Wstaw do lodówki na 40 minut.
3. Przygotuj ziemniaki, cebulę i marchewkę. Umyj wszystko-obierz i pokrój: ziemniaki-koła, cebulę-pierścienie, marchewki-kostki.
4. Smażyć marynowane mięso ze wszystkich stron na złoty kolor.
5. Mięso wraz z wydzielonym sokiem przełożyć do naczynia do pieczenia.
6. Połóż marchewki i cebulę na wierzchu, na nich ziemniaki.
7. Przykryj pokrywką lub folią i piecz naczynie w piekarniku w temperaturze 140 stopni przez 90 minut.
smacznego!
Chodźmy!
1. Pokrój mięso na średniej wielkości porcje i moczyć przez 12 godzin w wodzie, pozostawiając w lodówce. W tym procesie zmień wodę 2-3 razy.
2. Po posolić, pieprzyć mięso i posmarować musztardą. Wstaw do lodówki na 40 minut.
3. Przygotuj ziemniaki, cebulę i marchewkę. Umyj wszystko-obierz i pokrój: ziemniaki-koła, cebulę-pierścienie, marchewki-kostki.
4. Smażyć marynowane mięso ze wszystkich stron na złoty kolor.
5. Mięso wraz z wydzielonym sokiem przełożyć do naczynia do pieczenia.
6. Połóż marchewki i cebulę na wierzchu, na nich ziemniaki.
7. Przykryj pokrywką lub folią i piecz naczynie w piekarniku w temperaturze 140 stopni przez 90 minut.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Szynka Jelenia - 123 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g


