Jak zrobić prosty biszkopt powietrzny

biszkopt nie spada, delikatny, przewiewny, dobrze cięty, nasączony!
kalninaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 8 % 5 g
węglowodany 80 % 52 g
281 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jajka i cukier podgrzewamy w łaźni wodnej

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka z cukrem przez 12 minut i wprowadź mąkę ze skrobią.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Piecz przez 25-30 minut w temperaturze 180.

ten biszkopt po wyjęciu z piekarnika nigdy nie odpadnie. Bardzo smaczne, delikatne, przewiewne, bardzo dobrze cięte i dobrze nasączone.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy