Limonella w śmietanie zapiekana z ziemniakami

pyszne, obfite, łatwe danie! Zachwyć krewnych-upiecz limonellę! Limonella to ryba zawierająca dużo wody i mało tłuszczu. Mięso rybne jest tak delikatne, że podczas smażenia duże ryby mogą się po prostu rozpadać. Dlatego uważam, że idealną opcją do przygotowania tego rodzaju ryb jest pieczenie w śmietanie i przyprawach. Smak jest niesamowity!
Halina PiotrAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 8 g
tłuszcze 11 % 2 g
węglowodany 44 % 8 g
79 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

przygotowanie potrawy zacznijmy od przygotowania składników:

- oczyść rybę, usuń ogony i płetwy i pokrój na porcje;
- obierz cebulę i pokrój na pół pierścienia, lekko zmiel szczyptą soli;
- obierz i zetrzyj marchewki na średniej lub grubej tarce;
- obrane ziemniaki kroimy w kółka.

następnie przygotuj danie do pieczenia:

- kawałki limonelli wkładamy do naczynia do pieczenia;
- posyp rybę przyprawami i solą, pozostawiając szczyptę soli i papryki na przyszłość;
- w tym samym miejscu rozprowadzamy śmietanę;
- wszystko dokładnie wymieszaj, aby kwaśna śmietana i przyprawy były równomiernie rozmieszczone na zewnętrznej i wewnętrznej powierzchni kawałków ryby;
- cebulę z startą marchewką wymieszać i ułożyć na wierzchu ryby;
- na wierzch kładziemy warstwę pokrojonych ziemniaków i posypujemy odstawioną solą i papryką.

Zakończ gotowanie pieczenia w piekarniku w 180 stopniach przez około 40 minut. Danie jest gotowe, gdy ziemniaki można łatwo przebić nożem lub wykałaczką.

podawaj, dekorując zielenią. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Limonella - 79   kcal/100g

Podobne przepisy