nadziewane muszle makaronowe w sosie beszamelowym

prawie granatowy makaron, tylko o wiele bardziej wyrafinowany! Przygotuj! . Danie, z którym wydaje się, że musisz majstrować, ale jednocześnie jest bardzo proste! Gotuję go od czasu do czasu, ponieważ jest pyszny, a dzieci po prostu go uwielbiają. Jedna z najpopularniejszych potraw w naszym domu!
ReinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 8 g
tłuszcze 31 % 10 g
węglowodany 44 % 14 g
176 kcal
IG: 86 / 0 / 14

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

1. Zagotuj wodę, dodaj do niej sól i wlej olej roślinny.
2. Gotuj makaron prawie do miękkości, ale aby był nieco sztywny w środku (około 10-11 minut po ugotowaniu).
3. Pokrój mięso na duże kawałki i przepuść je przez maszynę do mięsa.
4. Obierz cebulę, pokrój połowę na duże kawałki. Po raz drugi przepuść mięso mielone wraz z przygotowaną cebulą przez maszynę do mięsa.
5. Drobno posiekaj pozostałą cebulę.
6. Rozgrzej olej słonecznikowy na patelni, włóż cebulę i gotuj, ciągle mieszając, aż będzie miękka i przezroczysta.
7. Wlać sos sojowy, trzymać w ogniu przez 2 minuty.
8. Włóż cebulę do mielonego mięsa, wymieszaj.
9. Drobno posiekaj warzywa, bazylię, Dodaj do mięsa mielonego, wszystko ponownie mieszając.
10. Dodaj sól, pieprz, suche przyprawy, wymieszaj. Mięso mielone jest gotowe.

teraz przygotuj sos beszamelowy:

11. Na małej patelni roztop masło (ogień jest średni).
12. W rondlu podgrzej mleko.
13. Dodaj mąkę do stopionego masła i szybko wymieszaj. Ogrzewanie powinno być na najniższym poziomie.
14. Porcjami wlewaj mleko, ciągle mieszając.
15. Gdy pozostanie mniej niż jedna trzecia mleka, dodaj sól, zmielony czarny pieprz, gałkę muszkatołową, oregano i tymianek.
16. Wlej mieszaninę do rondla na masło i mąkę, wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.

przechodzimy do głównego etapu gotowania:

17. Włóż mięso mielone do makaronu muszelkowego, wypełniając je ciasno i po brzegi. Rozłóż muszle na blasze do pieczenia nasmarowanej olejem roślinnym w jednej warstwie.
18. Makaron polać sosem beszamelowym (nie zapomnij zostawić sosu do podania) i wysłać do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 25 minut.

posyp gotowe danie świeżymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Makaron muszelkowy - 344   kcal/100g

Podobne przepisy