skład / składniki
metoda gotowania
1. Zagotuj wodę, dodaj do niej sól i wlej olej roślinny.
2. Gotuj makaron prawie do miękkości, ale aby był nieco sztywny w środku (około 10-11 minut po ugotowaniu).
3. Pokrój mięso na duże kawałki i przepuść je przez maszynę do mięsa.
4. Obierz cebulę, pokrój połowę na duże kawałki. Po raz drugi przepuść mięso mielone wraz z przygotowaną cebulą przez maszynę do mięsa.
5. Drobno posiekaj pozostałą cebulę.
6. Rozgrzej olej słonecznikowy na patelni, włóż cebulę i gotuj, ciągle mieszając, aż będzie miękka i przezroczysta.
7. Wlać sos sojowy, trzymać w ogniu przez 2 minuty.
8. Włóż cebulę do mielonego mięsa, wymieszaj.
9. Drobno posiekaj warzywa, bazylię, Dodaj do mięsa mielonego, wszystko ponownie mieszając.
10. Dodaj sól, pieprz, suche przyprawy, wymieszaj. Mięso mielone jest gotowe.
teraz przygotuj sos beszamelowy:
11. Na małej patelni roztop masło (ogień jest średni).
12. W rondlu podgrzej mleko.
13. Dodaj mąkę do stopionego masła i szybko wymieszaj. Ogrzewanie powinno być na najniższym poziomie.
14. Porcjami wlewaj mleko, ciągle mieszając.
15. Gdy pozostanie mniej niż jedna trzecia mleka, dodaj sól, zmielony czarny pieprz, gałkę muszkatołową, oregano i tymianek.
16. Wlej mieszaninę do rondla na masło i mąkę, wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.
przechodzimy do głównego etapu gotowania:
17. Włóż mięso mielone do makaronu muszelkowego, wypełniając je ciasno i po brzegi. Rozłóż muszle na blasze do pieczenia nasmarowanej olejem roślinnym w jednej warstwie.
18. Makaron polać sosem beszamelowym (nie zapomnij zostawić sosu do podania) i wysłać do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 25 minut.
posyp gotowe danie świeżymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Makaron muszelkowy - 344 kcal/100g