mannik na kefirze prosty
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
3 jajka, 1 szklanka cukru wymieszać na pianę, dodać szklankę kefiru, szklankę mąki i szklankę semoliny, dodać proszek do pieczenia (miałem torebkę 10 gr) lub pół łyżeczki sody. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut. Wlać gotowe ciasto do foremek nasmarowanych olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec na złoty kolor, lepiej określić gotowość drewnianym patyczkiem, pieczyłem w trybie konwekcji przez 30 minut. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia i delektujemy się aromatyczną herbatą lub kawą :)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g