mannik na kefirze prosty

krucha manna na kefirze ze złotą skórką!
SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 5 % 3 g
węglowodany 82 % 47 g
240 kcal
IG: 2 / 26 / 72

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

3 jajka, 1 szklanka cukru wymieszać na pianę, dodać szklankę kefiru, szklankę mąki i szklankę semoliny, dodać proszek do pieczenia (miałem torebkę 10 gr) lub pół łyżeczki sody. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut. Wlać gotowe ciasto do foremek nasmarowanych olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec na złoty kolor, lepiej określić gotowość drewnianym patyczkiem, pieczyłem w trybie konwekcji przez 30 minut. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia i delektujemy się aromatyczną herbatą lub kawą :)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy