zapiekanka z ciasta meksykańskiego

Prosta, ekonomiczna zapiekanka, a nawet bez jajek! Docenią to wszyscy! Gotuj! I to prawda, że jest to niezwykle smaczne, aromatyczne, a na dodatek Wegetariańskie ciasto zapiekane z mieszanką meksykańską. Trzeba tylko raz spróbować go ugotować i to wszystko... pisz zaginiony!..
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 25 % 7 g
węglowodany 61 % 17 g
148 kcal
IG: 47 / 0 / 53

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Umieść warzywa w durszlaku, zalej wrzącą wodą i pozostaw do ostygnięcia i spłynięcia. Gdy woda spłynie - sól.
2. Do ciasta wymieszaj kefir i wodę, dodaj sól, cukier, 2 łyżki. l olej roślinny i mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj mąkę i sodę (lepiej je przesiać). Wymieszać. Dodaj majeranek, pieprz i szybko zagniataj ciasto, aż będzie gładkie. Po dodaniu sody musisz pracować szybko.
3. Włóż warzywa do ciasta i wymieszaj.
4. Posmaruj naczynie żaroodporne olejem i włóż ciasto z warzywami do formy.
5. Piec ciasto w 180 stopniach przez 40-50 minut.
6. Wyjmij, pokrój i możesz podać.
Taka zapiekanka ze śmietaną jest pyszna!
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Majeranek suchy - 271   kcal/100g
  • Meksykańska mieszanka mrożona - 72   kcal/100g

Podobne przepisy