zapiekanka z ciasta meksykańskiego
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Umieść warzywa w durszlaku, zalej wrzącą wodą i pozostaw do ostygnięcia i spłynięcia. Gdy woda spłynie - sól.
2. Do ciasta wymieszaj kefir i wodę, dodaj sól, cukier, 2 łyżki. l olej roślinny i mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj mąkę i sodę (lepiej je przesiać). Wymieszać. Dodaj majeranek, pieprz i szybko zagniataj ciasto, aż będzie gładkie. Po dodaniu sody musisz pracować szybko.
3. Włóż warzywa do ciasta i wymieszaj.
4. Posmaruj naczynie żaroodporne olejem i włóż ciasto z warzywami do formy.
5. Piec ciasto w 180 stopniach przez 40-50 minut.
6. Wyjmij, pokrój i możesz podać.
Taka zapiekanka ze śmietaną jest pyszna!
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Majeranek suchy - 271 kcal/100g
- Meksykańska mieszanka mrożona - 72 kcal/100g