Szarlotka kokosowa
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wymieszaj mąkę, płatki kokosowe, skórkę z cytryny, jedną łyżeczkę cynamonu i proszek do pieczenia.
Krok 2:
Zmiel zmiękczone masło z cukrem.
Krok 3:
Kontynuując ubijanie, dodaj po jednym na raz jajka.
Krok 4:
Wymieszaj suche składniki w częściach z mieszanką olejowo-jajeczną. Dobrze zagnieść ciasto.
Krok 5:
Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w kliny. Skrop sokiem z cytryny.
Krok 6:
Przykryj formę pergaminem, połóż połowę ciasta. Połóż jabłka na cieście i posyp je pozostałym cynamonem.
Krok 7:
Ułóż pozostałe ciasto na jabłkach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
Krok 8:
Następnie wyjmij ciasto. Pozwól mu ostygnąć i posyp cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g