domowy chleb z mąką grochową

domowy chleb jest najlepszy. Peki to nie tylko pszenica, ale także groszek! Taki chleb jest lekko słodki, żółty i aromatyczny. Podobało mi się! Mam nadzieję, że spodoba się również każdemu, kto go upiecze.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 12 % 7 g
węglowodany 72 % 42 g
264 kcal
IG: 15 / 0 / 85

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. Wymieszaj drożdże z cukrem, dodaj trochę ciepłej wody do mieszanki, wymieszaj i pozostaw na 10 minut.
2. Do miski wlej pozostałą wodę, mieszaninę drożdży i olej. Dodaj sól. Dobrze wszystko wymieszaj.
3. Dodaj przesianą mąkę partiami i zagnieść elastyczne, ciasne ciasto. Przykryj i odstaw na 1 godzinę.
4. Zmiażdż ciasto i podziel je na 2 części. Uformuj 2 tortille i pozostaw na pół godziny na blasze do pieczenia.
5. Upiecz tortille: piekarnik jest wstępnie rozgrzany do 200 stopni, Czas To 15-25 minut.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Mąka Grochowa - 298   kcal/100g

Podobne przepisy