zapiekanka z młodej kapusty

obfite i łatwe wiosenne danie? Nie ma problemu-przygotuj zapiekankę! Ten super przepis dostałem od przyjaciela-miłośnika prostych, ale pysznych potraw. Zapiekanka jest przewiewna, a jednocześnie soczysta i delikatna. Po prostu rozpływa się w ustach!
Mama•TimaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 5 g
tłuszcze 41 % 7 g
węglowodany 29 % 5 g
86 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

najpierw musisz przygotować warzywa:

1. Musisz obrać cebulę i marchewkę, a górne liście usunąć z kapusty.
2. Pokrój cebulę w kostkę, zetrzyj marchewki na grubej tarce, posiekaj kapustę.

następnie musisz doprowadzić warzywa na patelni do połowy ugotowane, a mianowicie:

1. Roztop masło na patelni na małym ogniu.
2. Smaż marchewki i cebulę na złoty kolor i przyjemny aromat, mieszając je od czasu do czasu.
3. Podczas gdy warzywa marnieją na patelni, dodaj trochę kapusty i lekko ugniataj.
4. Wyślij kapustę do warzyw na patelnię i smaż, aż nadmiar wilgoci wyparuje.
5. Włóż mieszankę warzywną do miski i pozwól jej ostygnąć.

po ostygnięciu warzyw możesz przejść do głównej części gotowania:

1. Włącz piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
2. Ubij jajka z mlekiem na gładką masę, sól, pieprz.
3. Dodaj mieszankę mleczno-jajeczną do warzyw i dobrze wszystko ugniataj.
4. Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem i wlej do niego powstałą masę.
5. Udekoruj pomidorkami koktajlowymi.
6. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.

zapiekanka jest upieczona-udekoruj listkami pietruszki i pozwól jej lekko ostygnąć. Podawaj zapiekankę na stole z ulubionym sosem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Młoda kapusta - 27   kcal/100g

Podobne przepisy