makaron muszlowy ze szpinakiem, serem ricotta i Grana Padano

piękne i wykwintne danie! Ciesz się jedzeniem po włosku! Przepis pochodzi z ciepłych, jasnych i słonecznych Włoch. A danie okazuje się takie samo w nastroju. I jak pyszne! Polecam-polizasz palce.
zaznobaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 7 g
tłuszcze 20 % 5 g
węglowodany 52 % 13 g
134 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

najpierw robimy sos, do czego potrzebujesz:

- drobno posiekaj cebulę i czosnek, podsmaż na oliwie z oliwek;
- dodaj grubo posiekane obrane pomidory, sól, pieprz;
- gotuj na małym ogniu przez 10 minut;
- na koniec dodaj posiekaną bazylię i wymieszaj, zdejmij z ognia.

w międzyczasie przygotowujemy conquiglioni i farsz:

- muszle gotować w osolonej wrzącej wodzie przez 5 minut, odcedzić wywar i opłukać makaron pod bieżącą wodą;
- połącz szpinak, ricottę, drobno startą Grana Padano i jajko;
- dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszaj;
- nadziewaj muszle nadzieniem.

pieczemy:

- SOS wlewamy do naczynia do pieczenia;
- szczelnie do siebie układamy makaron z nadzieniem w sosie i posypujemy startą Grana Padano;
- piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Ricotta - 174   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Makaron muszelkowy - 344   kcal/100g

Podobne przepisy