skład / składniki
metoda gotowania
najpierw robimy sos, do czego potrzebujesz:
- drobno posiekaj cebulę i czosnek, podsmaż na oliwie z oliwek;
- dodaj grubo posiekane obrane pomidory, sól, pieprz;
- gotuj na małym ogniu przez 10 minut;
- na koniec dodaj posiekaną bazylię i wymieszaj, zdejmij z ognia.
w międzyczasie przygotowujemy conquiglioni i farsz:
- muszle gotować w osolonej wrzącej wodzie przez 5 minut, odcedzić wywar i opłukać makaron pod bieżącą wodą;
- połącz szpinak, ricottę, drobno startą Grana Padano i jajko;
- dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszaj;
- nadziewaj muszle nadzieniem.
pieczemy:
- SOS wlewamy do naczynia do pieczenia;
- szczelnie do siebie układamy makaron z nadzieniem w sosie i posypujemy startą Grana Padano;
- piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Ricotta - 174 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Makaron muszelkowy - 344 kcal/100g