skład / składniki
metoda gotowania
na początek przygotowujemy ciasto, dla którego mieszamy mąkę, sodę, cukier, sól i masło. Po wymieszaniu powinieneś dostać okruchy-Dodaj do niego kefir i jajka.
zagniatamy miękkie, wystarczająco elastyczne, nie przyklejające się do dłoni ciasto. Następnie przykrywamy go ręcznikiem i wysyłamy do lodówki na czas, gdy będziemy robić nadzienie.
przygotowanie nadzienia zaczniemy od kapusty: cienko go pokroimy, nie zapominając o pozbyciu się pnia. Teraz kapustę należy lekko posolić, zmielić i pozostawić na 20 minut. W tym czasie drobno posiekamy warzywa.
trzy jajka z czterech gotujemy na twardo, a następnie zanurzamy w zimnej wodzie. Drobno posiekaj schłodzone jajka, ale tak, aby były wyczuwalne w nadzieniu.
odsącz sok z kapusty. Ubij białko jednego jajka w bujną pianę. Na razie zostawiamy żółtko.
teraz łączymy wszystkie przygotowane składniki w jednym pojemniku: do kapusty dodajemy wszystkie warzywa, zmiękczone masło, ubite białko i posiekane jajka.
wszystko mieszamy, smakujemy i, jeśli to konieczne, solimy.
wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na dwie nierówne części: jedna część powinna być nieco większa od drugiej. Z większości rozwałkowujemy ciasto, biorąc pod uwagę fakt, że zrobimy boki. Rozłóż ciasto na blasze wyłożonej pergaminem, połóż na nim nadzienie, dociśnij.
rozwałkuj drugie ciasto i rozłóż je na nadzieniu. Przymocuj krawędzie ciasta.
posmaruj ciasto na wierzchu pozostawionym żółtkiem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyślij ciasto do piekarnika na około 30-40 minut.
przed podaniem ciasta należy pozostawić do ostygnięcia - w ten sposób rozpadnie się mniej.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Młoda kapusta - 27 kcal/100g