ciasto z młodą kapustą

przepyszne obfite ciasto na obiad! Piecz i traktuj krewnych! Często przygotowujemy takie ciasto jako pełnoprawny zamiennik obiadu. W tym przypadku podaje się go do stołu z jogurtem naturalnym. Bardzo satysfakcjonujące i smaczne! Spróbuj!
KandinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 7 g
tłuszcze 32 % 11 g
węglowodany 47 % 16 g
171 kcal
IG: 19 / 0 / 81

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

na początek przygotowujemy ciasto, dla którego mieszamy mąkę, sodę, cukier, sól i masło. Po wymieszaniu powinieneś dostać okruchy-Dodaj do niego kefir i jajka.

zagniatamy miękkie, wystarczająco elastyczne, nie przyklejające się do dłoni ciasto. Następnie przykrywamy go ręcznikiem i wysyłamy do lodówki na czas, gdy będziemy robić nadzienie.

przygotowanie nadzienia zaczniemy od kapusty: cienko go pokroimy, nie zapominając o pozbyciu się pnia. Teraz kapustę należy lekko posolić, zmielić i pozostawić na 20 minut. W tym czasie drobno posiekamy warzywa.

trzy jajka z czterech gotujemy na twardo, a następnie zanurzamy w zimnej wodzie. Drobno posiekaj schłodzone jajka, ale tak, aby były wyczuwalne w nadzieniu.

odsącz sok z kapusty. Ubij białko jednego jajka w bujną pianę. Na razie zostawiamy żółtko.

teraz łączymy wszystkie przygotowane składniki w jednym pojemniku: do kapusty dodajemy wszystkie warzywa, zmiękczone masło, ubite białko i posiekane jajka.
wszystko mieszamy, smakujemy i, jeśli to konieczne, solimy.

wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na dwie nierówne części: jedna część powinna być nieco większa od drugiej. Z większości rozwałkowujemy ciasto, biorąc pod uwagę fakt, że zrobimy boki. Rozłóż ciasto na blasze wyłożonej pergaminem, połóż na nim nadzienie, dociśnij.

rozwałkuj drugie ciasto i rozłóż je na nadzieniu. Przymocuj krawędzie ciasta.
posmaruj ciasto na wierzchu pozostawionym żółtkiem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyślij ciasto do piekarnika na około 30-40 minut.

przed podaniem ciasta należy pozostawić do ostygnięcia - w ten sposób rozpadnie się mniej.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Młoda kapusta - 27   kcal/100g

Podobne przepisy