biszkopt z wiśniami
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Oddziel białka od żółtek
Krok 2:
Ubij białka na gęstą pianę.
Krok 3:
Dodaj 100 g cukru do białek i 100 g cukru do żółtek.
Krok 4:
Ubij białka z cukrem przez 5-6 minut.
Krok 5:
Ubij żółtka z cukrem, aż cukier się rozpuści.
Krok 6:
Przenieś żółtka do białek i delikatnie wymieszaj.
Krok 7:
Następnie dodaj mąkę w małych porcjach, mieszając od dołu do góry, aby nasycić masę tlenem.
Krok 8:
Przenieś masę do formy pokrytej pergaminem lub posmarowanej masłem.
Krok 9:
Rozłóż wiśnie na wierzchu (jeśli wiśnie są zamrożone, musisz je wycisnąć z nadmiaru soku). Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianym patyczkiem lub nożem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g