biszkopt z wiśniami

Łatwy w przygotowaniu, zjedzony bardzo szybko . To przepis na bardzo smaczne ciasto wiśniowe. Robimy to bardzo często. Ulubiony przysmak dorosłych i dzieci
AnnaCooksAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 8 % 5 g
węglowodany 80 % 47 g
215 kcal
IG: 30 / 0 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oddziel białka od żółtek

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij białka na gęstą pianę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 100 g cukru do białek i 100 g cukru do żółtek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij białka z cukrem przez 5-6 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij żółtka z cukrem, aż cukier się rozpuści.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś żółtka do białek i delikatnie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj mąkę w małych porcjach, mieszając od dołu do góry, aby nasycić masę tlenem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś masę do formy pokrytej pergaminem lub posmarowanej masłem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż wiśnie na wierzchu (jeśli wiśnie są zamrożone, musisz je wycisnąć z nadmiaru soku). Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianym patyczkiem lub nożem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g

Podobne przepisy