skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Weź ciepłą wodę i dodaj drożdże i cukier. Dobrze wymieszaj. Jeśli używane są suche drożdże, odstaw miskę na chwilę, aby mogły się całkowicie rozpuścić. Jeśli drożdże są mokre, a następnie dodając je do wody, dokładnie ugniataj, aż do najmniejszych grudek.
Krok 2:
Następnie dodaj tam 1 jajko i 2 żółtka. Ponownie dokładnie wymieszaj.
Krok 3:
Następnie wprowadzaj mąkę małymi porcjami, dobrze mieszając, aby nie było grudek.
Krok 4:
Kiedy poczujesz, że mieszanina jest bardzo ciasna, wlej, również partiami, olej słonecznikowy. Ciasto natychmiast stanie się bardziej giętkie.
Krok 5:
Następnie weź czystą miskę, posmaruj ją olejem słonecznikowym i przenieś tam powstałe ciasto. Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 40 minut.
Krok 6:
Po określonym czasie wyjmij ciasto, dobrze spłucz i włóż ponownie do miski pod ręcznikiem przez kolejne 40 minut.
Krok 7:
Następnie ostrożnie podziel powstałe ciasto na 6 kumków i zwiń z nich 6 kiełbas, tj. otrzymasz 2 chałki.
Krok 8:
Weź 3 kiełbaski, aby połączyć ich końce i zacząć tkać warkocz, na końcu tkania przymocuj ładne końce.
Krok 9:
Z pozostałymi 3 kiełbaskami powtórz manipulację.
Krok 10:
Umieść powstałe warkocze na uprzednio nasmarowanym słonecznikowym papierze do pieczenia. Odłóż na bok na 10 minut.
Krok 11:
Weź 2 białka pozostałe po wyrabianiu ciasta, dobrze posmaruj warkocze ze wszystkich stron i posyp makiem lub sezamem. Ponownie odłóż na bok na 10 minut. Po upływie czasu umieść blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 170-200 stopni. Piec przez 20-30 minut.
Krok 12:
Hala jest gotowa! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g