Hala klasyczna

idealny dodatek do śniadania, lunchu i kolacji! . Zawsze miałem problemy z przygotowaniem ciasta drożdżowego, ale w tej wersji nawet mikser się nie przydał, wszystko ugniatałem ręcznie. A wynik był po prostu zachwycony!
Evochka84Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 14 % 8 g
węglowodany 71 % 41 g
258 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź ciepłą wodę i dodaj drożdże i cukier. Dobrze wymieszaj. Jeśli używane są suche drożdże, odstaw miskę na chwilę, aby mogły się całkowicie rozpuścić. Jeśli drożdże są mokre, a następnie dodając je do wody, dokładnie ugniataj, aż do najmniejszych grudek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie dodaj tam 1 jajko i 2 żółtka. Ponownie dokładnie wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wprowadzaj mąkę małymi porcjami, dobrze mieszając, aby nie było grudek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kiedy poczujesz, że mieszanina jest bardzo ciasna, wlej, również partiami, olej słonecznikowy. Ciasto natychmiast stanie się bardziej giętkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie weź czystą miskę, posmaruj ją olejem słonecznikowym i przenieś tam powstałe ciasto. Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 40 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po określonym czasie wyjmij ciasto, dobrze spłucz i włóż ponownie do miski pod ręcznikiem przez kolejne 40 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie ostrożnie podziel powstałe ciasto na 6 kumków i zwiń z nich 6 kiełbas, tj. otrzymasz 2 chałki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź 3 kiełbaski, aby połączyć ich końce i zacząć tkać warkocz, na końcu tkania przymocuj ładne końce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Z pozostałymi 3 kiełbaskami powtórz manipulację.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść powstałe warkocze na uprzednio nasmarowanym słonecznikowym papierze do pieczenia. Odłóż na bok na 10 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Weź 2 białka pozostałe po wyrabianiu ciasta, dobrze posmaruj warkocze ze wszystkich stron i posyp makiem lub sezamem. Ponownie odłóż na bok na 10 minut. Po upływie czasu umieść blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 170-200 stopni. Piec przez 20-30 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Hala jest gotowa! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy