Quiche Lauren z włoską mieszanką warzyw

goście przyszli niespodziewanie? Przygotuj tę pyszną i niezwykłą przekąskę! Quiche Lauren to klasyczne otwarte ciasto z podstawą kruchego ciasta. Nadzienie takiego ciasta może być zupełnie inne: mięso, grzyby, owoce morza, warzywa. Dziś proponuję przygotować soczysty i apetyczny quiche Lauren z włoską mieszanką warzyw i małży.
JożykAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 8 g
tłuszcze 40 % 14 g
węglowodany 37 % 13 g
207 kcal
IG: 43 / 0 / 57

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

najpierw przygotujmy kruche ciasto. Aby to zrobić, wymieszaj masło (niezbyt miękkie-to bardzo ważne) z mąką i jajkiem. Dokładnie zagniataj ciasto, aż będzie gładkie. Następnie należy go szczelnie owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 15 minut.

dobrze umyj i drobno posiekaj pory. Opłucz i osusz mieszankę warzyw.
na gorącej patelni z olejem roślinnym usmaż małże, pory, warzywa. Po kilku minutach dodaj wino i pozostaw nadzienie na małym ogniu, aż alkohol całkowicie odparuje.

ubij pozostałe jajka trzepaczką, dodaj śmietanę i trochę soli. Następnie wlej tam smażone małże, mieszankę warzyw i trochę startego sera.

wyjmij ciasto z lodówki i zwiń je w ciasto o grubości 4-5 mm.powstałe ciasto ułożyć na blasze do pieczenia lub naczyniu do pieczenia, aby uformować dno i boki. Widelcem przebij ciasto w kilku miejscach i połóż na nim nadzienie. Posyp startym serem.

Piec quiche Lauren przez 35 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy i lekko schłodzony quiche Lauren pokrój na kawałki i podawaj gościom.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal / 100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal / 100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal / 100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Małże smażone - 59   kcal/100g
  • Małże gotowane - 50   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Włoska mieszanka mrożona - 114   kcal/100g

Podobne przepisy