okrągłe ciasto mączkowe

chleb na zakwasie sam? Nie ma problemu! To proste i pyszne! To nierealistycznie pyszne wypieki, które poznałam odwiedzając ciotkę. Po jej domu "spacerował & quot; oszałamiający aromat, a ona, uśmiechając się szeroko, powiedziała, że teraz będziemy jeść Kolobok... trochę się zdziwiłam stwierdzeniem, ale degustując ten cud sztuki kulinarnej, poznałam przepis i jego historię. To ciasto okazało się bardzo smaczne, stając się jednym z moich ulubionych i zdrowych przysmaków.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 13 % 5 g
węglowodany 73 % 29 g
190 kcal
IG: 45 / 0 / 55

metoda gotowania

czas gotowania: 11 h 40 min

Kolobok, a dokładniej Kolob to okrągłe ciasto, które często zawierało mączkę. Zwykle pieczono go z mąki żytniej. W wołogodzkich i Archangielskich obszarach kolby przygotowywano z nadzieniem (tradycyjnie było to owsiane mączko z kwaśną śmietaną lub ryazhenka).

aby zrobić okrągłe ciasto tolokno, musisz wymieszać zakwas żytni z przygotowanym i schłodzonym naparem. Do tej mieszanki dodaj pozostałe składniki z listy i wyślij ciasto do wypiekacza do chleba. Jeśli nie masz wypiekacza do chleba, zagnieść ciasto rękami, dostosowując ilość zsiadłego mleka i mącznika, aby ciasto nie było zbyt gęste. Powstałe ciasto należy pozostawić do fermentacji przez całą noc.

kiedy nadejdzie czas, musisz nasmarować blachę do pieczenia olejem i rozprowadzić na niej gotowe ciasto za pomocą chochli. Postaraj się, aby kolby były zaokrąglone - najlepiej jest to zrobić rękami zanurzonymi w zimnej wodzie.

jeśli chcesz ugotować koloby z nadzieniem, wymień 100 g mąki pszennej w cieście i osobno przygotuj nadzienie: wymieszaj 3 szklanki mąki pszennej ze 150 ml sfermentowanego mleka. Połóż nadzienie na środku każdego chleba, tworząc w nim wgłębienie.

zrobisz bułki z nadzieniem lub bez, w każdym razie okażą się bardzo smaczne! Pozostaw tortille na blasze do pieczenia przez około 30 minut. W tym czasie posmaruj ich powierzchnię wstrząśniętym jajkiem, posyp siemieniem lnianym. Następnie piecz kolby przez 40 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni.

koloboki najlepiej podawać z zimnym mlekiem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Zsiadłe mleko odtłuszczone - 38   kcal/100g
  • Zsiadłe mleko - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Nasiona lnu - 534   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Zakwas - 29   kcal/100g
  • Słód - 361   kcal/100g
  • Mączno owsiane - 363   kcal/100g

Podobne przepisy