skład / składniki
metoda gotowania
głównym sekretem sukcesu tego wypieku jest babka płesznik (łuska lub mąka z nasion babki lekarskiej), która jest dosłownie "klejem" do wszystkich składników. Oprócz tego, że składa się prawie w całości z błonnika, jest również bardzo pomocny w trawieniu, obniża ciśnienie krwi i normalizuje poziom cukru we krwi.
więc zaczynamy gotować:
1. Włącz piekarnik do 180 stopni.
2. Bierzemy dwie duże miski: w jednej mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej - wszystkie płynne.
3. Wlej płynne składniki do miski z suchymi i delikatnie zagniataj ciasto silikonową szpatułką.
4. Kontynuując mieszanie, powoli wlej cienką strużkę wrzącej wody. Ciasto jest bardzo ciasne, a po wchłonięciu wody pęcznieje i staje się bardziej plastyczne.
5. Nasmaruj ręce olejem roślinnym, podziel ciasto na 5 części i uformuj pięć bułek.
6. Kulki ciasta układamy na blasze wyłożonej pergaminem.
7. Piecz bułki w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Mąka migdałowa - 560 kcal/100g
- Olej kokosowy - 925 kcal/100g
- Nasiona chia - 512 kcal/100g
- Psyllium - 42 kcal/100g