płynna fondant

nie lubisz zwykłych, ale oszałamiających deserów? Przygotuj Fondan! To prawdziwe czekoladowe szaleństwo! Delikatny, ale jednocześnie jasny, aromatyczny i atrakcyjny deser. Zarówno rodzina, jak i goście będą zachwyceni-sprawdzone ;)
maralyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 43 % 28 g
węglowodany 45 % 29 g
396 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

najpierw rozpuść czekoladę razem z masłem w kąpieli wodnej. Wszystko dobrze wymieszaj, a następnie lekko ostudź (do 40 stopni Celsjusza lub nieco mniej). W osobnym pojemniku ubij jajka z cukrem. Kontynuuj proces, aż ziarna się rozpuszczą.

dodaj mieszaninę jajek do lekko ciepłej czekolady, a następnie przesiej mąkę. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie, kremowe.

ciekawy i ważny etap, który można pominąć, przygotowując kremówkę w klasyczny sposób. Ale ten sekret pozwoli Ci mieć większe prawdopodobieństwo uzyskania płynnego nadzienia i zmniejszy ryzyko przepiekania przysmaku. Wszystko, co musisz zrobić, to zamrozić część ciasta w foremkach do lodu.

Formy do pieczenia posmaruj masłem i posyp mąką lub proszkiem kakaowym. Wlać ciasto do foremek (jeśli część ciasta została zamrożona-nadszedł czas, aby ułożyć kawałki w foremkach, topiąc je w cieście) i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 8-11 minut.

podawaj gotowy deser z lodami i gałązką mięty, ale wcześniej odstaw trochę bezpośrednio w foremkach wyjętych z piekarnika. Wystarczy kilka minut, a następnie ostrożnie wyjmij czekoladowy przysmak. Wyrafinowaną opcją jest również posypanie gotowej kremówki proszkiem kakaowym.

słodkiej herbaty i delektowania się smakiem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy