skład / składniki
metoda gotowania
najpierw rozpuść czekoladę razem z masłem w kąpieli wodnej. Wszystko dobrze wymieszaj, a następnie lekko ostudź (do 40 stopni Celsjusza lub nieco mniej). W osobnym pojemniku ubij jajka z cukrem. Kontynuuj proces, aż ziarna się rozpuszczą.
dodaj mieszaninę jajek do lekko ciepłej czekolady, a następnie przesiej mąkę. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie, kremowe.
ciekawy i ważny etap, który można pominąć, przygotowując kremówkę w klasyczny sposób. Ale ten sekret pozwoli Ci mieć większe prawdopodobieństwo uzyskania płynnego nadzienia i zmniejszy ryzyko przepiekania przysmaku. Wszystko, co musisz zrobić, to zamrozić część ciasta w foremkach do lodu.
Formy do pieczenia posmaruj masłem i posyp mąką lub proszkiem kakaowym. Wlać ciasto do foremek (jeśli część ciasta została zamrożona-nadszedł czas, aby ułożyć kawałki w foremkach, topiąc je w cieście) i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 8-11 minut.
podawaj gotowy deser z lodami i gałązką mięty, ale wcześniej odstaw trochę bezpośrednio w foremkach wyjętych z piekarnika. Wystarczy kilka minut, a następnie ostrożnie wyjmij czekoladowy przysmak. Wyrafinowaną opcją jest również posypanie gotowej kremówki proszkiem kakaowym.
słodkiej herbaty i delektowania się smakiem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g