skład / składniki
metoda gotowania
na początek rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy jest gorący, dodaj masło i wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Teraz pozwól czekoladzie ostygnąć do temperatury pokojowej.
w tym czasie ubij jajka razem z cukrem, aż pojawi się piana.
dodaj mieszaninę jajek cienkim strumieniem do schłodzonej czekolady. Przesiej mąkę przez mały sitko. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki za pomocą silikonowej lub drewnianej szpatułki. Ciasto powinno być gładkie, jednorodne.
rozłóż powstałe ciasto na natłuszczonych foremkach i piecz kremówkę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 11-13 minut. Następnie wyjmij foremki, odstaw smakołyk na kilka minut, a następnie wyjmij kremówki na porcjowane talerze.
udekoruj gotowy smakołyk według własnego gustu - kakao w proszku lub cukier puder, świeże jagody, gałązki mięty.
słodkiej herbaty i dobrego nastroju!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g