chleb trójkolorowy

Piękny, pyszny, oryginalny chleb na każdą okazję). Jasne kolory cieszą oczy))))
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 76 % 42 g
244 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec chleb trójkolorowy? Podziel mąkę, drożdże i sól na 3 równe części. W przypadku Zielonego chleba zmiel szpinak w blenderze z niewielką ilością wody (Około 100 ml) i 20 ml oleju, a następnie dodaj puree do pierwszej części przesianej mąki z drożdżami i solą. Zagnieść ciasto i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W przypadku czerwonego chleba w drugiej części przesianej mąki z drożdżami i solą dodaj zmieloną paprykę i puree z blanszowanej czerwonej papryki, 20 ml oleju i wody (Około 120 ml). Umieść w cieple do wzrostu na godzinę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W przypadku żółtego chleba puree z pieczonej dyni z wodą (50-70 ml) i 20 ml oleju. Wlać puree do trzeciej części przesianej mąki z drożdżami i solą. Pozostaw również w ciepłym miejscu na godzinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź mniej więcej te same kawałki ciasta w różnych kolorach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj identyczne kiełbaski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połącz górne końce kiełbas i splot z nich luźny warkocz (na zdjęciu warkocz jest trochę gęsty). Zabezpiecz końce. Przykryj chleb ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 20-30 minut. Następnie zwilż wierzch wodą i posyp każdy rodzaj ciasta swoim rodzajem nasion.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 30-35 minut. Ostudź na ruszcie i udekoruj swój stół!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!). 
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony. 
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy