skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec chleb trójkolorowy? Podziel mąkę, drożdże i sól na 3 równe części. W przypadku Zielonego chleba zmiel szpinak w blenderze z niewielką ilością wody (Około 100 ml) i 20 ml oleju, a następnie dodaj puree do pierwszej części przesianej mąki z drożdżami i solą. Zagnieść ciasto i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę.
Krok 2:
W przypadku czerwonego chleba w drugiej części przesianej mąki z drożdżami i solą dodaj zmieloną paprykę i puree z blanszowanej czerwonej papryki, 20 ml oleju i wody (Około 120 ml). Umieść w cieple do wzrostu na godzinę.
Krok 3:
W przypadku żółtego chleba puree z pieczonej dyni z wodą (50-70 ml) i 20 ml oleju. Wlać puree do trzeciej części przesianej mąki z drożdżami i solą. Pozostaw również w ciepłym miejscu na godzinę.
Krok 4:
Weź mniej więcej te same kawałki ciasta w różnych kolorach.
Krok 5:
Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj identyczne kiełbaski.
Krok 6:
Połącz górne końce kiełbas i splot z nich luźny warkocz (na zdjęciu warkocz jest trochę gęsty). Zabezpiecz końce. Przykryj chleb ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 20-30 minut. Następnie zwilż wierzch wodą i posyp każdy rodzaj ciasta swoim rodzajem nasion.
Krok 7:
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 30-35 minut. Ostudź na ruszcie i udekoruj swój stół!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g