Kremówka z lodami

Poznaj wyśmienity deser-jest bosko pyszny i piękny! Wcześniej próbowałem takiego deseru tylko w kawiarni, a teraz Od czasu do czasu gotuję go w domu. Nie jest to trudne, najważniejsze jest, aby wyjąć deser z piekarnika na czas, aby środek pozostał płynny. To danie nadaje się zarówno na gorący letni dzień, jak i na przytulny zimowy wieczór. Delikatny i bogaty czekoladowy smak gorącej fondany uzupełnia łagodny chłód lodów waniliowych. To nierealistycznie pyszne!
marakeshAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 38 % 20 g
węglowodany 53 % 28 g
335 kcal
IG: 7 / 4 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 11 h 25 min

lody do tego przysmaku należy przygotować z wyprzedzeniem, ponieważ potrzebuje czasu na zamrożenie.

więc przygotuj lody, do czego potrzebujesz:

1. Podgrzej mleko do 40 stopni. Ubij żółtka, dodaj cukier zwykły i waniliowy, dokładnie ubij mikserem.
2. Podgrzej mieszaninę w łaźni wodnej, aż zgęstnieje.
3. Ostudzić i odcedzić.
4. Ubij śmietanę na strome szczyty.
5. Delikatnie za pomocą szpatułki wymieszaj śmietanę z mieszanką jajeczną.
6. Włóż do zamrażarki i mieszaj co godzinę przez pierwsze 3-5 godzin, a następnie zamrażaj przez kolejne 5 godzin.

przed rozpoczęciem gotowania kremówki włącz piekarnik do 220 stopni. Następnie przejdź do gotowania. Niezbędny:

1. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę.
2. Dodaj masło i mieszaj, aż będzie gładkie.
3. Ubij jajka z cukrem.
4. Dodaj przesianą mąkę i kakao do mieszanki i mieszaj, aż będzie gładka.
5. Wlać schłodzoną mieszankę czekolady do jajka i zagnieść.
6. Posmaruj kokilki olejem.
7. Wypełnij Formy do połowy.
8. Piec do wyrośnięcia kremówki-około 5-7 minut.

podawaj kremówkę na gorąco, uzupełniając ją gałką lodów waniliowych.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy