skład / składniki
metoda gotowania
lody do tego przysmaku należy przygotować z wyprzedzeniem, ponieważ potrzebuje czasu na zamrożenie.
więc przygotuj lody, do czego potrzebujesz:
1. Podgrzej mleko do 40 stopni. Ubij żółtka, dodaj cukier zwykły i waniliowy, dokładnie ubij mikserem.
2. Podgrzej mieszaninę w łaźni wodnej, aż zgęstnieje.
3. Ostudzić i odcedzić.
4. Ubij śmietanę na strome szczyty.
5. Delikatnie za pomocą szpatułki wymieszaj śmietanę z mieszanką jajeczną.
6. Włóż do zamrażarki i mieszaj co godzinę przez pierwsze 3-5 godzin, a następnie zamrażaj przez kolejne 5 godzin.
przed rozpoczęciem gotowania kremówki włącz piekarnik do 220 stopni. Następnie przejdź do gotowania. Niezbędny:
1. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę.
2. Dodaj masło i mieszaj, aż będzie gładkie.
3. Ubij jajka z cukrem.
4. Dodaj przesianą mąkę i kakao do mieszanki i mieszaj, aż będzie gładka.
5. Wlać schłodzoną mieszankę czekolady do jajka i zagnieść.
6. Posmaruj kokilki olejem.
7. Wypełnij Formy do połowy.
8. Piec do wyrośnięcia kremówki-około 5-7 minut.
podawaj kremówkę na gorąco, uzupełniając ją gałką lodów waniliowych.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g