Biała fondant

lubisz białą czekoladę? Przygotuj z niego pyszny francuski przysmak! Uwielbiam białą kremówkę ze względu na jej wyrafinowany i łagodny smak oraz szybkość przygotowania. To świetny deser do kawy lub herbaty, a także idealny na przyjazne przyjęcie herbaciane. Spróbuj!
nadiniAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 41 % 29 g
węglowodany 50 % 35 g
423 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

Fondant to jeden z przedstawicieli kuchni francuskiej, bogaty w prawdziwe arcydzieła sztuki kulinarnej. Ten deser jest popularny we Francji i na całym świecie i jest przygotowywany najczęściej z czarnej czekolady, rzadziej z białej. Fondant to skrzyżowanie babeczek z lepkim kremem czekoladowym, a jego konsystencja zależy od czasu pieczenia. Osobliwością tego przysmaku jest płynny środek czekolady.

najpierw musisz przygotować bazę dla białej fondany. Aby to zrobić, w łaźni wodnej, ciągle mieszając, rozpuść czekoladę z masłem. Połam czekoladę na kawałki i pokrój masło w małe kostki.

w osobnym pojemniku wymieszaj jajka z cukrem i wanilią, aż będą gładkie. Ale nie doprowadzaj masy do stanu białej emulsji z pianką! Włóż mieszaninę jajek do czekolady, ugniataj, dodaj przesianą mąkę i skrobię, ponownie dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.

następnie możesz rozpocząć pieczenie, dla którego posmaruj naczynia do pieczenia masłem i napełnij dwie trzecie ciastem. Do gotowania najlepiej używać form ceramicznych-zapewniają one równomierne pieczenie kremówki na brzegach i zachowują delikatną ciągliwość wewnątrz deseru.

piecz białą kremówkę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 7-10 minut. Czas przygotowania tego deseru musisz obliczyć samodzielnie, ponieważ zależy to od wielu czynników. Po raz pierwszy przygotowując Fondan, możesz poruszać się w tej sprawie. Sygnałem gotowości będzie pieczenie górnej części deseru i jego rumianego koloru.

podawaj białą kremówkę na gorąco, odstawiając przysmak na 2-3 minuty przed wyjęciem z form, z kawą lub herbatą. Posyp smakołyk cukrem pudrem lub kakao w proszku, a fondant idealnie komponuje się ze świeżymi jagodami i owocami.

słodkiej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g

Podobne przepisy