skład / składniki
metoda gotowania
Fondant to jeden z przedstawicieli kuchni francuskiej, bogaty w prawdziwe arcydzieła sztuki kulinarnej. Ten deser jest popularny we Francji i na całym świecie i jest przygotowywany najczęściej z czarnej czekolady, rzadziej z białej. Fondant to skrzyżowanie babeczek z lepkim kremem czekoladowym, a jego konsystencja zależy od czasu pieczenia. Osobliwością tego przysmaku jest płynny środek czekolady.
najpierw musisz przygotować bazę dla białej fondany. Aby to zrobić, w łaźni wodnej, ciągle mieszając, rozpuść czekoladę z masłem. Połam czekoladę na kawałki i pokrój masło w małe kostki.
w osobnym pojemniku wymieszaj jajka z cukrem i wanilią, aż będą gładkie. Ale nie doprowadzaj masy do stanu białej emulsji z pianką! Włóż mieszaninę jajek do czekolady, ugniataj, dodaj przesianą mąkę i skrobię, ponownie dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.
następnie możesz rozpocząć pieczenie, dla którego posmaruj naczynia do pieczenia masłem i napełnij dwie trzecie ciastem. Do gotowania najlepiej używać form ceramicznych-zapewniają one równomierne pieczenie kremówki na brzegach i zachowują delikatną ciągliwość wewnątrz deseru.
piecz białą kremówkę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 7-10 minut. Czas przygotowania tego deseru musisz obliczyć samodzielnie, ponieważ zależy to od wielu czynników. Po raz pierwszy przygotowując Fondan, możesz poruszać się w tej sprawie. Sygnałem gotowości będzie pieczenie górnej części deseru i jego rumianego koloru.
podawaj białą kremówkę na gorąco, odstawiając przysmak na 2-3 minuty przed wyjęciem z form, z kawą lub herbatą. Posyp smakołyk cukrem pudrem lub kakao w proszku, a fondant idealnie komponuje się ze świeżymi jagodami i owocami.
słodkiej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g