bujne bułeczki są miękkie
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Włóż drożdże do ciepłego mleka. Pozostaw drożdże na 10 minut. Do misek wcieramy masło i dodajemy 1 żółtko i 1 łyżkę cukru. Wszystko dobrze wymieszaj i dodaj kolejne 2 żółtka i 2 łyżki. l cukru. Pocieramy do uzyskania gładkości.
Krok 2:
Dodaj sól, śmietanę, przygotowane drożdże z mlekiem, mąkę i zagniataj ciasto. Dajemy czas na wyrośnięcie ciasta na 1 godzinę.
Krok 3:
Robimy bajgle, smarujemy mieszanką żółtka z odrobiną mleka, posypujemy cukrem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. Smacznego! Jak gotuję te bajgle, Zobacz przepis wideo.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g